Länsstyrelsen i Stockholm har varit i kontakt med flera bussbolag för att informera om att några partybussar där studentklasser firar sin examen inte får förekomma på stans gator i år. Är det fest i en buss är det en privat sammankomst och då får som mest åtta personer åka med, slår regelverket fast.

Trots detta fortsätter bussbolagen att saluföra de rullande festerna. Till länsstyrelserna svarar bolagen att det rör sig om rena transporter, inte fester.

Marknadsför rullande fester

– De verkar se det här som ett sätt att runda lagstiftningen men kör man ett gäng glada studenter så kan man lätt tänka sig att det övergår i festligheter, säger David Engstrand, tillsynssamordnare på länsstyrelsen i Stockholm.

Han pekar också på att bussbolagens marknadsföring, med foton på hela studentklasser som festar på så kallade partybussar, inte tyder på att företagen bara kommer att erbjuda en transporttjänst.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-studenter-byter-lastbilsflak-mot-batdack/repudn!r2kzlP2@eBeG8vJhz8xbyQ/

Hot om vite i Stockholm

För att avskräcka bussbolagen kan länsstyrelserna besluta om förelägganden kopplade till viten, redan innan bussarna börjat rulla. Trotsar bolagen sen regelverket tvingas de böta.

Beslut om förelägganden kan komma de närmaste veckorna, enligt David Engstrand.

– Det kommer nog att bli aktuellt i flera län. Vi i Stockholm är inte främmande för det, säger han.

Två av de större aktörerna, Studentflak Söder och Partyexpressen, kommer nu troligen att ställa in alla sina körningar och betala tillbaka pengarna till studenterna. Det uppger bolagens kundansvarige Daniel Engström.

– Vi har sagt att vi kör bara en transport men länsstyrelserna har i princip svarat att så länge någon har en studentmössa på sig så är det en fest. De gör allt de kan för att stoppa oss så i princip har vi bestämt att vi inte kommer köra, säger han.

Bussbolag: Känns symboliskt

Smittskyddsläkaren i Stockholm har tidigare manat studenterna att fira smått och helst utomhus. Men Daniel Engström är skeptisk till bedömningen att studentbussarna bidrar till en ökad smittspridning.

– De sitter i samma klassrum varje dag och trängs i matsalar och korridorer. Att man stoppar den här lilla grejen som gör studenterna så glada och som gör att företagen överlever tycker jag bara känns symbolisk, säger Daniel Engström.

Mitt i har utan framgång sökt flera andra bolag som marknadsför fester på studentbussar.