Ett gäng sommarjobbande ungdomar gjorde enkäter i Vällingby centrum och Vinsta under sommaren på uppdrag av stadsdelsförvaltningen. 531 personer svarade på frågor om trygghet, kollektivtrafik och Stockholms stads app "Tyck till", men också om vad man vill se i Vällingby centrum och Vinsta.

Butikskedjor på önskelistan

Några välkända butiks-och restaurangkedjor fanns bland önskemålen men också rundare svar som "roligare restauranger" och "gammal damaffär".

Drygt 80 procent av svaren gavs i Vällingby centrum där centrumledningen ordnat lokal för sommarjobbarna. Men bland svaren fanns även idéer om att bygga om tomma företagslokaler i Vinsta till studentlägenheter.

– Detta var även en idé från ungdomarna själva, säger Bengt Jansson som jobbat med planeringen av uppdraget för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Nöjda och missnöjda

Av svaren framkom också att flest är nöjda med kollektivtrafiken och känner sig trygga i Vällingby centrum. I Vinsta var dock mer än en fjärdedel av 96 tillfrågade missnöjda med kollektivtrafiken och mer än en fjärdedel upplevde otrygghet.

Bengt Jansson, som också sitter i styrelsen för VHV företagarförening, tolkar otryggheten i ljuset av att Vinsta är ett område under utveckling men också ett område där folk övernattat i bilar. Mot det senare sker under hösten en instats, vilket Mitt i skrev om i en artikel nyligen.

Enkätsvaren finns med i den presentation som visas för bland andra stadsdelsförvaltning, områdesgrupper, politiker, VHV företagarförening och Vällingby centrums ledning.

Gjorde 150 anmälningar

Att göra enkäter var inte sommarjobbarnas enda uppdrag. Under titeln områdesvärdar jobbade de även med utveckling av hemsidor, företagsbesök och i uppdraget ingick även att vara allmänt trivselskapande.

Ungdomarna genomförde även dagliga trygghetsvandringar och gjorde 150 felanmälningar om bland annat klotter, skadegörelse, övergivna bilar och annat via Stockholm stads app "Tyck till". Det mesta blev därefter åtgärdat. Enkäterna med folk på stan visade dock att de allra flesta inte känner till appen.

– Personligen tänker jag att alla - stockholmare, stadsdelsförvaltning, företagare och polis borde hjälpas åt att marknadsföra och berätta att appen finns, säger Bengt Jansson.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsdelsdirektoren-olovliga-bosattningar-i-vinsta-ska-bort/repuia!4xhMzoYgAjZo7L28BlwnCg/

https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-centrums-varde-skrivs-ned-med-220-miljoner/repucs!z43MCPsRi1oxwvQoMlBWbw/