Vad tycks? 531 personer svarade på frågor om Vällingby centrum och Vinsta. Foto: Mikael Andersson/arkiv

Så vill invånarna se Vällingby centrum

Vad vill folk ha i Vällingby centrum och Vinsta? Över 500 personer fick frågan och nu presenteras resultaten.

  • Publicerad 13:52, 27 sep 2021

Ett gäng sommarjobbande ungdomar gjorde enkäter i Vällingby centrum och Vinsta under sommaren på uppdrag av stadsdelsförvaltningen. 531 personer svarade på frågor om trygghet, kollektivtrafik och Stockholms stads app "Tyck till", men också om vad man vill se i Vällingby centrum och Vinsta.

Butikskedjor på önskelistan

Några välkända butiks-och restaurangkedjor fanns bland önskemålen men också rundare svar som "roligare restauranger" och "gammal damaffär".

Drygt 80 procent av svaren gavs i Vällingby centrum där centrumledningen ordnat lokal för sommarjobbarna. Men bland svaren fanns även idéer om att bygga om tomma företagslokaler i Vinsta till studentlägenheter.

– Detta var även en idé från ungdomarna själva, säger Bengt Jansson som jobbat med planeringen av uppdraget för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Nöjda och missnöjda

Av svaren framkom också att flest är nöjda med kollektivtrafiken och känner sig trygga i Vällingby centrum. I Vinsta var dock mer än en fjärdedel av 96 tillfrågade missnöjda med kollektivtrafiken och mer än en fjärdedel upplevde otrygghet.

Bengt Jansson, som också sitter i styrelsen för VHV företagarförening, tolkar otryggheten i ljuset av att Vinsta är ett område under utveckling men också ett område där folk övernattat i bilar. Mot det senare sker under hösten en instats, vilket Mitt i skrev om i en artikel nyligen.

Vinsta. I Vinsta finns många företag. Men här finns också några fastigheter med tomma lokaler. I dessa borde studentbostäder byggas enligt förslag i presentationen. Foto: Anders Björklund

Det vill folk ha i Vällingby och Vinsta (i urval)

Butiker

Zara

Elgiganten

JD Sports

"Gammal damaffär"

Restauranger

Max

"Roligare restauranger"

Annat

Mer aktiviter för ungdomar

Ombyggnation av tomma företagslokaler till studentboenden

Visa merVisa mindre

Enkätsvaren finns med i den presentation som visas för bland andra stadsdelsförvaltning, områdesgrupper, politiker, VHV företagarförening och Vällingby centrums ledning.

Gjorde 150 anmälningar

Att göra enkäter var inte sommarjobbarnas enda uppdrag. Under titeln områdesvärdar jobbade de även med utveckling av hemsidor, företagsbesök och i uppdraget ingick även att vara allmänt trivselskapande.

Ungdomarna genomförde även dagliga trygghetsvandringar och gjorde 150 felanmälningar om bland annat klotter, skadegörelse, övergivna bilar och annat via Stockholm stads app "Tyck till". Det mesta blev därefter åtgärdat. Enkäterna med folk på stan visade dock att de allra flesta inte känner till appen.

– Personligen tänker jag att alla - stockholmare, stadsdelsförvaltning, företagare och polis borde hjälpas åt att marknadsföra och berätta att appen finns, säger Bengt Jansson.

Stadsdelsdirektören: Olovliga bosättningar i Vinsta ska bort

Vällingby centrums värde skrivs ned med 220 miljoner