Åren efter det första barnets födelse infinner sig en "puckel" i skilsmässostatistiken. Likaså när ungarna flyttar hemifrån.

– Båda situationerna innebär en rätt stor omställning i livet, det är rätt mycket som förändras, säger Börje Forsell, familjerådgivare och legitimerad psykoterapeut på Acord familjerådgivning.

Därför råder han kärleksparen att vara hyggligt i fas när det gäller förväntningar och målsättningar, för att relationen inte ska spricka heller i särskilt tuffa tider. En lämplig metod är att snacka – även när allt flyter.

– Det är viktigt att skapa vanor där man pratar brett och djupt om livet och relationen, även när det inte är några problem. Det kan vara väldigt framblickande samtal om livet och förväntningar, lite vardagligt babbel, säger Börje Forsell.

"Kan vara roligt"

Om man trots det behöver söka hjälp, behöver inte heller det vara gravallvarligt eller ångestfyllt.

– Det kan vara roligt och kreativt. Man gör ju det med ambitionen att det ska hända något positivt.

Vad ser du för utmaningar bland par i områden som Sundbyberg?

– Jag tänker mig att de som bor i det området är den typen av moderna personer som är rätt drivna i både arbete, partnerskap och föräldraskap. De har höga ambitioner i livet och ju högre ribba man har, desto hårdare måste man jobba.

Till sist: även om man faller pladask för någon på första träffen, tar det oftast några år innan man börja känna varandra "på riktigt".

– Och upptäcker man för stora olikheter kan det vara klokt att separera, säger Börje Forsell.

https://www.mitti.se/nyheter/har-skiljer-sig-paren-snabbast-i-lanet/repvek!oksCjnOAaqmjN3AFsCyrQ/