Våldet och drogerna som finns i Skärholmens stadsdelsområde gör att många känner sig otrygga. Stadens medborgarenkät som Mitt i Skärholmen tidigare rapporterat om visar att endast varannan boende känner sig trygg.

– Det går inte längre att blunda för det som händer i våra områden. Det gäller inte bara kriminella utan berör oss alla. Det räcker med att du råkar gå förbi eller råkar sitta på fel ställe så kan du drabbas, säger Lena Ölander, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Skärholmen.

Som exempel lyfter hon skjutningen mot en pizzeria i Sätra centrum en tidig kväll i juni.

– Det räcker med att man låter barnen gå upp till centrum och handla. Det såg vi i somras, säger hon.

Fler måste engageras sig

Nu vill hyresgästföreningen i Skärholmen få fler i området att engagera sig och bjuder därför in boende till en föreläsning med Carolina Sinisalo, vars 15-åriga son Robin sköts till döds i Akalla för fem år sedan, och riksdagsledamoten Anders Österberg (S). Måndag den 29 november klockan 18 besöker de Mikaelikyrkan.

Temat för föreläsningen är orsakerna till och vad man kan göra åt våldet. Om varför det är lättare för vissa unga att skaffa ett vapen än att skaffa ett jobb och hur man kan ändra på det.

– Vi försöker få alla att börja prata om det här. Vi måste komma på lösningar, det är det ända sättet att få ett slut på det här, säger Carolina Sinisalo.

Brist på tillit

Som orsaker ser hon exempelvis dåliga skolresultat, fattigdom, trångboddhet och bristande resurser inom skolan och socialtjänsten.

– Vi har massor av föräldrar som ber om hjälp. Men de får ingen hjälp, så det är någonstans det brister. Ett problem är också att folk inte litar på socialtjänsten. Jag tror också att utbildning är en nyckel i det här, att alla ungdomar får en bra skolgång. Men då behövs det resurser också och vuxna som ser dem och fångar dem i tid, säger Carolina Sinisalo.

Många tjejer lever under samma förhållanden men tar inte till våld. Vad beror det på?

– Machokulturen är ett problem. Att killar blir uppfostrade med att de inte får visa känslor och vara ledsna. Då blir de frustade och vissa tar till droger. Vi måste uppfostra pojkar med att de får gråta och prata om sina känslor, säger Carolina Sinisalo och fortsätter:

– Jag tror inte vi kan göra så mycket för den generation som håller på som värst nu, det är polisiärt. Det vi kan göra är att förebygga och vara ett steg före med de yngre som är 11–12 år och börjar dras in i det här nu.

Vad kan människor göra själva?

– Nattvandring är nummer ett. Vi vuxna som har möjlighet behöver komma ut och prata med ungdomar istället för att sitta hemma och titta på tv. Vi måste prata om vad som är rätt och fel och engagera oss. Ingen dör av att någon pappa eller farbror går ut och samlar ihop ett gäng grabbar och börjar spela fotboll. Man kan inte tänka att ”det är inte mina barn så jag bry mig inte”. Om man misstänker något så kan man kontakta skolan, säger hon.

Viktigt att vara nyfiken

Hon lyfter också vikten av att prata med sina barn.

– Vi måste vara nyfikna och fråga vad de gör, hur de har det och vilka de umgås med. Och verkligen lyssna och försöka läsa mellan raderna om barnet säger något som är ovanligt för det barnet. Då ska man slå larm och söka hjälp. Det är bättre att söka hjälp en gång för mycket än en gång försent, säger Carolina Sinisalo.

Efter föreläsningen håller de ett samtal där publiken själva får ställa frågor.

Förutom föreläsningen och samtalet kommer Hyresgästföreningen att starta en ny föräldragrupp för föräldrar som är oroliga och vill ha stöd och hjälp.

– Vi måste vakna upp och börja agera. Det här är så viktigt och gäller oss alla, inte bara dem som har barn, säger Lena Ölander.