Det är skogsytan mellan Harbrovägen i Storvreten och Bryggarvägen i Tumba som Botkyrkas politiker vill låta bygga elva flerbostadshus. Förslaget har varit på tapeten sedan 2017 och kallas för Harbro backe.

Nu ska förslaget ut på granskning efter att det bearbetats utifrån de åsikter som framfördes under samrådet som ägde rum under 2019.

Bland annat tog man bort planen på ett tolfte hus för att ge mer plats åt bostadsgårdar.

Nya gång- och cykelbanor

Det planeras också för förändringar på Bryggarvägen och Harbrovägen.

Vy från Harbrovägen.

Vy från Harbrovägen.

Arkitekthuset

Bryggarvägen, som är den gata intill Coop i Tumba, ska göras med stadslik och breddas till totalt 11,5 meter. Vägen kommer bestå av en 6,5 meter bred körbana som kompletteras med 2,5 meter bred yta för planterad trädrad. Längs med Bryggarvägen kommer en 2,5 meter bred gång- och cykelbana att anläggas längs södra sidan av gatan, som ansluts till det befintliga gång- och cykelnätet i Tumba.

Även Harbrovägen ska breddas, dock bara till 7 meter. Harbrovägen ska också byggas till med en ny gång- och cykelbana som bygger vidare på gång- och cykelbanan längs Storvretsvägen.

Vy från Bryggarvägen

Vy från Bryggarvägen

Arkitekthuset

Laga kraft innan årsskiftet

För att göra så lite intrång i skogsmiljön som möjligt är bostadshusen placerade längs med Harbro- och Bryggvägen. Området är tänkt att knytas ihop genom de befintliga stigarna som finns i skogsområdet i dag.

Om tidsplanen håller ska detaljplanen gå ut på granskning under våren för att sedan kunna antas av kommunfullmäktige under hösten. Om inga överklaganden kommer in kan detaljplanen vinna laga kraft redan innan årsskiftet.