Mitt i Östermalm berättade i slutet av maj om att både boende och näringsidkare vid Strandvägen larmat om stök och otrygghet på kvällar och nätter. Det handlar bland annat om street race och misstänkt narkotikaförsäljning.

– Det finns en stark machokultur där och det förekommer att personer har varit hotfulla mot sin omgivning, säger Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Förra torsdagen höll staden ett digitalt stormöte för alla boende på eller i anslutning till Strandvägen. Ett 50-tal personer deltog och bidrog med en rad synpunkter och förslag.

– Man efterfrågar bland annat väktare, och det kommer staden att sätta in med omedelbar verkan, säger Andrea Hedin.

Rött ljus för fortkörare

Staden kommer också att införa röd våg på Strandvägen nattetid. Strategin har testats på Sveavägen, och enligt staden är den framgångsrik.

– Det innebär att trafikljusen visar rött nattetid, och kör man för fort måste man stanna vid varje, säger Andrea Hedin.

Vidare kommer staden att sammanställa förslag på ytterligare åtgärder och fortsätta dialogen med granar och näringsidkare. Andrea Hedin hoppas också på en ökad polisiär närvaro.

– Polisen var med på mötet, och de meddelade att de kommer att vara mer aktiva. Vi vill också uppmana alla att göra en polisanmälan om man misstänker kriminell aktivitet, till exempel narkotikaförsäljning.

"Reellt problem"

När frågan om stöket på Strandvägen har diskuterats på sociala medier har somliga, i mer eller mindre raljerande ordalag, hävdat att det inte är värre på Strandvägen än i en vanlig förort, och att liv och rörelse är en naturlig del av att bo i en stad.

Men Andrea Hedin slår bestämt tillbaka på den punkten.

– Det här är ett reellt problem som har eskalerat.