Just nu pågår bygget av nya station Sofia i Stigbergsparken på Södermalm. När den står färdig väntas området bli mer befolkat än i dag, framförallt med många som ska gå mellan tunnelbanan och busshållplatsen på Tjärhovsplan.

Stationen gör att parken måste rustas för att stå pall för det ökade trycket, menar staden, som har tagit fram ett förslag på hur en ny park kan se ut.

Den tidigare mer lummiga parken föreslås att till stor del beläggas med plattor vilket mer skapar en känsla av ett torg, varpå träd och höjda planteringar placeras ut.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-drar-bygget-av-nya-tunnelbanan-igang-i-stigbergsparken/repuga!CgDnHhpfEnNAabMUEoTOQ/

https://www.mitti.se/nyheter/trad-falls-i-stigbergsparken-i-vantan-pa-forvaltningsratten/repuci!zBhxq95lRQGREW5cmRP2Aw/

"Mer grönska"

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är dock inte helt nöjd med förslaget. Därför ska trafikkontoret ges i uppdrag att se över möjligheten att ge den nya parken mer grönska.

– Som det ser ut nu är det mycket grönyta som försvinner, det blir mer hårdgjort och med mycket plattor. Jag hade velat se en mjukare plats, som mer spelar till den gamla platsen.

Många grannar har riktat kritik mot att flera träd redan fällts i Stigbergsparken. Nu ser det ut som att ännu fler ryker.

Hur ser du på det?

– Lägger man en tunnelbanestation i en park så försvinner en del träd. Här tillkommer nya träd, men inte i samma mängd som innan. Det är oundvikligt, och bara att beklaga.

– Tunnelbaneprojektet får den effekten, att hela Stigbergsparken krymper rejält. Jag hade önskat att man gått på tidigare lösningar, till exempel med en station med uppgång vid Skånegatan. Men det här är beslut som togs många år bak i tiden, så det är bara att leva med.

Den nya tunnelbanan väntas invigas 2030, men arbetet med stationen i parken räknas vara klart 2027. Tanken är att upprustningen av parken då kan ta vid, för att färdigställas 2028.

Förslaget på nya parken ska upp i trafiknämnden 30 september. Projektets totala kostnad väntas uppgå till 50 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/historiska-fynd-gjorda-i-stigbergsparken/reptke!Ze4amLneVfgFtd35n0C@7Q/

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ar-sju-trad-med-rotter-pa-rull-i-trafiken/repudm!NW1n0MwVOEqcOTBbGN45KQ/