Restaurang, kafé, bibliotek, musik- och dansundervisning. Ja, det är långt ifrån ett renodlat bostadshus som ska uppföras med tvärbanestationen som granne.

Men bostäder blir det, närmare bestämt 113 hyresrätter. Tidigare har det emellertid talats om 119.

– När man jobbar med själva detaljplanen kan man ibland behöva flytta om så att det blir färre lägenheter, för att få till en bra helhet för de boende, konstaterar Marcus Göpel, fastighetsutvecklingschef på det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

I den här sortens ofta segdragna historier hinner man också stöta och blöta andra detaljer. Torghuset, som i själva verket består av en 14 våningars och en sex våningars byggnad, ska till exempel inte längre ha fasad i färgad betong i den högre delen.

– Nu har vi omarbetat och försökt höja kvaliteten i fasadmaterialet med tre olika tegelsorter i höghuset som ska koppla an till området med den gamla kvarnen.

Miljösatsning

För det lägre huset närmast torget kvarstår planen att bygga det i trä.

– Där har vi tillskapat nya balkonger ut mot torget, säger Marcus Göpel.

https://www.mitti.se/sundbybergdirekt/har-ska-ursviks-nya-fritidsgard-ta-plats/repuki!fcHTRkRNMmNJn1yfkDo8Vg/

Med projektet tar Förvaltaren sikte på Miljöbyggnad Silver, en certifiering för särskilt miljlövänliga byggen.

Huset får bergvärme samt en solcellsanläggning, redan beprövade grepp hos Förvaltaren. Annat är det med materialvalet.

– Att jobba i trä med både bostäder och lokaler är nytt för oss, säger Marcus Göpel.

Enligt den preliminära tidplanen kan det bli fråga om inflyttning 2024. Men man måste inte alltid bygga nya hus för att bostäderna ska bli fler. På senare år har Förvaltaren skakat fram 34 nya lägenheter genom att konvertera oanvända förråd, cykelrum och lokaler, på adresser i Hallonbergen, Centrala Sundbyberg och Rissne.

– Det är något vi kommer att fortsätta med när det finns möjlighet. Vi ser framför oss att vi de närmaste tre åren kan tillskapa ytterligare 40–50 lägenheter, säger Göpel.