Idel skimrande sol. Så här ska Torghuset se ut en vacker dag. I kvarteret blir det både bostäder och annan verksamhet. "Det är många som kommer att ha anledning att gå dit", säger Marcus Göpel på Förvaltaren. Foto: Belatchew arkitekter

Så ska prestigebygget i Ursvik se ut

Till sommaren väntas det första spadtaget för ett prestigebygge. Kvarteret Kvarnstugan, även Torghuset kallat, smackas upp vid Ursviks torg och kommer att skilja sig något från vad som tidigare sagts.

  • Publicerad 11:16, 8 mar 2022

Restaurang, kafé, bibliotek, musik- och dansundervisning. Ja, det är långt ifrån ett renodlat bostadshus som ska uppföras med tvärbanestationen som granne.

Men bostäder blir det, närmare bestämt 113 hyresrätter. Tidigare har det emellertid talats om 119.

– När man jobbar med själva detaljplanen kan man ibland behöva flytta om så att det blir färre lägenheter, för att få till en bra helhet för de boende, konstaterar Marcus Göpel, fastighetsutvecklingschef på det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

Chef. Marcus Göpel på Förvaltaren. Foto: Beatrice Graalheim

I den här sortens ofta segdragna historier hinner man också stöta och blöta andra detaljer. Torghuset, som i själva verket består av en 14 våningars och en sex våningars byggnad, ska till exempel inte längre ha fasad i färgad betong i den högre delen.

– Nu har vi omarbetat och försökt höja kvaliteten i fasadmaterialet med tre olika tegelsorter i höghuset som ska koppla an till området med den gamla kvarnen.

Miljösatsning

För det lägre huset närmast torget kvarstår planen att bygga det i trä.

– Där har vi tillskapat nya balkonger ut mot torget, säger Marcus Göpel.

Här ska Ursviks nya fritidsgård ta plats

Med projektet tar Förvaltaren sikte på Miljöbyggnad Silver, en certifiering för särskilt miljlövänliga byggen.

Huset får bergvärme samt en solcellsanläggning, redan beprövade grepp hos Förvaltaren. Annat är det med materialvalet.

– Att jobba i trä med både bostäder och lokaler är nytt för oss, säger Marcus Göpel.

Framtiden. Det stundande kvarteret Kvarnstugan ur en annan vinkel. Foto: Belatchew arkitekter

Enligt den preliminära tidplanen kan det bli fråga om inflyttning 2024. Men man måste inte alltid bygga nya hus för att bostäderna ska bli fler. På senare år har Förvaltaren skakat fram 34 nya lägenheter genom att konvertera oanvända förråd, cykelrum och lokaler, på adresser i Hallonbergen, Centrala Sundbyberg och Rissne.

– Det är något vi kommer att fortsätta med när det finns möjlighet. Vi ser framför oss att vi de närmaste tre åren kan tillskapa ytterligare 40–50 lägenheter, säger Göpel.

Kvarteret Kvarnstugan

I kvarteret byggs 113 hyresbostäder, varav fem stadsradhus om 100 cirka kvadratmeter.

Här inhyses också ett mellanboende för 65-plussare. Uthyrningen sker via bostadskön efter köpoäng.

Dessutom blir det restaurang, kafé, bibliotek samt musik- och dansundervisning.

Planen är att byggstart ska kunna ske tidig sommar 2022.

Källa: Förvaltaren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

De röstade – men fler än tidigare är soffliggare i Sundbyberg

Nyheter Lägst deltagande i kommunvalet i Rissne och Hallonbergen: "Katastrof" Av de röstberättigade var det 75,7 procent som röstade i kommunalvalet i Sundbyberg. Det är ett tapp med nästan fem procentenheter jämfört med 2018. Lägst var deltagandet i Hallonbergen och Rissne.fredag 23/9 15:27

Fyrverkeri avfyrades mot polisbil vid Rissne IP

Nyheter "Vi hade gärna sett att fler vårdnadshavare besökt matchen" I fredags hölls det en fotbollsmatch mellan två gymnasieskolor på Rissne IP. Kommunen befarade stök, men ordningsstörningarna blev inte lika stora som under matchen på Sundbybergs IP den 2 september.måndag 19/9 16:15

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Nyheter Hyllas för sin gässtfrihet: "Jätteroligt" Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.fredag 16/9 14:54