Idel skimrande sol. Så här ska Torghuset se ut en vacker dag. I kvarteret blir det både bostäder och annan verksamhet. "Det är många som kommer att ha anledning att gå dit", säger Marcus Göpel på Förvaltaren. Foto: Belatchew arkitekter

Så ska prestigebygget i Ursvik se ut

Till sommaren väntas det första spadtaget för ett prestigebygge. Kvarteret Kvarnstugan, även Torghuset kallat, smackas upp vid Ursviks torg och kommer att skilja sig något från vad som tidigare sagts.

  • Publicerad 11:16, 8 mar 2022

Restaurang, kafé, bibliotek, musik- och dansundervisning. Ja, det är långt ifrån ett renodlat bostadshus som ska uppföras med tvärbanestationen som granne.

Men bostäder blir det, närmare bestämt 113 hyresrätter. Tidigare har det emellertid talats om 119.

– När man jobbar med själva detaljplanen kan man ibland behöva flytta om så att det blir färre lägenheter, för att få till en bra helhet för de boende, konstaterar Marcus Göpel, fastighetsutvecklingschef på det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

Chef. Marcus Göpel på Förvaltaren. Foto: Beatrice Graalheim

I den här sortens ofta segdragna historier hinner man också stöta och blöta andra detaljer. Torghuset, som i själva verket består av en 14 våningars och en sex våningars byggnad, ska till exempel inte längre ha fasad i färgad betong i den högre delen.

– Nu har vi omarbetat och försökt höja kvaliteten i fasadmaterialet med tre olika tegelsorter i höghuset som ska koppla an till området med den gamla kvarnen.

Miljösatsning

För det lägre huset närmast torget kvarstår planen att bygga det i trä.

– Där har vi tillskapat nya balkonger ut mot torget, säger Marcus Göpel.

Här ska Ursviks nya fritidsgård ta plats

Med projektet tar Förvaltaren sikte på Miljöbyggnad Silver, en certifiering för särskilt miljlövänliga byggen.

Huset får bergvärme samt en solcellsanläggning, redan beprövade grepp hos Förvaltaren. Annat är det med materialvalet.

– Att jobba i trä med både bostäder och lokaler är nytt för oss, säger Marcus Göpel.

Framtiden. Det stundande kvarteret Kvarnstugan ur en annan vinkel. Foto: Belatchew arkitekter

Enligt den preliminära tidplanen kan det bli fråga om inflyttning 2024. Men man måste inte alltid bygga nya hus för att bostäderna ska bli fler. På senare år har Förvaltaren skakat fram 34 nya lägenheter genom att konvertera oanvända förråd, cykelrum och lokaler, på adresser i Hallonbergen, Centrala Sundbyberg och Rissne.

– Det är något vi kommer att fortsätta med när det finns möjlighet. Vi ser framför oss att vi de närmaste tre åren kan tillskapa ytterligare 40–50 lägenheter, säger Göpel.

Kvarteret Kvarnstugan

I kvarteret byggs 113 hyresbostäder, varav fem stadsradhus om 100 cirka kvadratmeter.

Här inhyses också ett mellanboende för 65-plussare. Uthyrningen sker via bostadskön efter köpoäng.

Dessutom blir det restaurang, kafé, bibliotek samt musik- och dansundervisning.

Planen är att byggstart ska kunna ske tidig sommar 2022.

Källa: Förvaltaren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00