VACCININFO. Informationsinsatser ska nu få fler att vaccinera sig i Skärholmen, Botkyrka och Rinkeby. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Så ska områden där färre vaccinerar sig komma ikapp

En stor satsning på information ska nu få de områden där vaccinationsgraden är låg att komma ikapp. Det är regionens strategi.

  • Publicerad 13:04, 29 apr 2021

Snart har fyra av fem invånare över 65 fått sin första dos vaccin mot covid-19. Men andelen vaccinerade är större i välbärgade områden, och mindre i socioekonomiskt utsatta delar av länet.

Där är vaccinationsgraden tio procent lägre än snittet.

Rika områden långt före i vaccinracet

Nu satsar regionen på att få fler att vaccinera sig där man halkat efter.

Ny mottagning

En vaccinationsmottagning har öppnats i Bredbyskolan i Rinkeby, och den 3 till 7 maj hålls en temavecka i Rinkeby med hälsoinformatörer vid Medborgarkontoret som svarar på frågor och hjälper till med tidsbokning.

Inför den sista fasen i vaccineringen, som vänts starta i mitten på maj, där alla över 18 år erbjuds vaccin, intensifieras informationen.

Informationscentrum

Åtta så kallade informationshubbar öppnar då i Märsta/Vallsta, Rinkeby, Tensta, Skärholmen, Handen, Fittja och Södertälje. De är på plats helgerna 22-23 maj och 29-30 maj klockan 11-17.

Dessutom kommer det att finnas informatörer vid medborgarkontoren i Rinkeby, Tensta och Skärholmen mellan den 24 och 28 maj.

– Vi har goda förhoppningar om att löpande öka vaccinationstäckningen i hela länet. Det är så vi minskar smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

Telefonbokning nu på fler språk

Bokning av vaccination kan antingen göras via appen Alltid öppet, eller via en särskild telefonlinje.

Hittills har telefontjänsten funnits på svenska och engelska.

Nu har ytterligare tre språk lagt till, arabiska, persiska och somaliska.

De olika språken har olika telefonnummer:

svenska 08-428 429 30

engelska 08-428 429 20

arabiska 08-428 429 01

somaliska 08-428 429 02

persiska 08-428 429 08

Visa merVisa mindre
Loading...

Loading...