Snart har fyra av fem invånare över 65 fått sin första dos vaccin mot covid-19. Men andelen vaccinerade är större i välbärgade områden, och mindre i socioekonomiskt utsatta delar av länet.

Där är vaccinationsgraden tio procent lägre än snittet.

https://www.mitti.se/nyheter/rika-omraden-langt-fore-i-vaccinracet/repudn!nqh6f2GxRLmWJPefmKSWzg/

Nu satsar regionen på att få fler att vaccinera sig där man halkat efter.

Ny mottagning

En vaccinationsmottagning har öppnats i Bredbyskolan i Rinkeby, och den 3 till 7 maj hålls en temavecka i Rinkeby med hälsoinformatörer vid Medborgarkontoret som svarar på frågor och hjälper till med tidsbokning.

Inför den sista fasen i vaccineringen, som vänts starta i mitten på maj, där alla över 18 år erbjuds vaccin, intensifieras informationen.

Informationscentrum

Åtta så kallade informationshubbar öppnar då i Märsta/Vallsta, Rinkeby, Tensta, Skärholmen, Handen, Fittja och Södertälje. De är på plats helgerna 22-23 maj och 29-30 maj klockan 11-17.

Dessutom kommer det att finnas informatörer vid medborgarkontoren i Rinkeby, Tensta och Skärholmen mellan den 24 och 28 maj.

– Vi har goda förhoppningar om att löpande öka vaccinationstäckningen i hela länet. Det är så vi minskar smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.