– Vi ska använda våra resurser för att nå ut till människor, vi kan till och med knacka dörr.

Arvid Vikman (S) är ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Stockholms stad och är nöjd över det avtal som staden och bussföretaget Nobina nu ingår.

Inom ramen för integrationspakten ska staden stå för utbildningen och Nobina för jobbgarantin. Utbildningen bedrivs redan idag av staden på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, men man lyckas inte fylla upp de 40 studieplatserna.

Fylla tomma platser

– Det har varit en trend under längre tid. Man går inte en yrkesutbildning, varken i gymnasiet eller senare. Det bygger upp en bulk av behov, säger Karin Wanngård.

Förhoppningen är alltså att jobbgarantin ska locka fler att söka sig till utbildningen så att de tomma platserna fylls. Men skulle intresset blir stort finns det möjlighet att skala upp.

– Ja vi står redo. Det skulle ju vara roligt om det blev jättemånga som sökte, säger Karin Wanngård.

Och hon tror att erbjudandet kommer locka. Den som nappar kan gå från arbetslös till anställd på 22 veckor.

600 årligen

– Men det krävs att man har B-körkort för att kunna gå utbildningen. Och så måste man såklart klara den också. Men gör man det har man ett jobb efter 22 veckor, säger Nobinas VD Patrik Pagrotsky.

Och det är en tillväxtbransch med många kommande pensionsavgångar som de nyutexaminerade förarna kommer till.

– Vi behöver fylla på med 600 årligen i Stockholm, och bara vi på Nobina behöver 200. Det har varit ett glapp i utbildningen över hela Sverige de senaste åren. Vi hoppas därför att det här samarbetet kan sprida sig.