I början av sommaren begav sig ett tjugotal poliser och polisaspiranter till Bagarmossen. Poliserna knackade dörr och aspiranterna informerade på torget. Temat var våld i nära relation.

Lyft på luren och ring polisen var det grundläggande budskapet.

– Vår teori är att om en person som misshandlar inser att upptäcktsrisken är stor så kan det avhålla personen från brott. Kollegor i andra områden har gått ut och informerat och uppmanat folk att ringa. Vi vill också följa upp och se om det har effekt, säger kommunpolisen Felicia Alonzo som fanns med vid dörrknackningen.

Polisen hade inför insatsen tittat på anmälningar och sett att Bagarmossen sticker ut i lokalpolisområde Globen. Detsamma gäller Solberga.

Byälvsvägen i Bagarmossen är en lång gata med många hus. Här, på Lillåvägen och Emågatan inledde polisen sin satsning ”Sommarfrid”.

Byälvsvägen i Bagarmossen är en lång gata med många hus. Här, på Lillåvägen och Emågatan inledde polisen sin satsning ”Sommarfrid”.

Anders Björklund

Framför allt gäller anmälningarna män som misshandlar kvinnor. Polisen har också tittat på händelserapporter, det vill säga när polisen exempelvis åker ut efter larm, men inte finner skäl att upprätta en brottsanmälan.

”Högt mörkertal”

I Bagarmossen började polisen dörrknackningen på Byälvsvägen, Lillåvägen och Emågatan eftersom flera av anmälningarna och händelserapporterna kommit härifrån.

Men det är svårt att dra slutsatser utifrån siffrorna enligt Felicia Alonzo.

Folkparksvägen i Solberga, en lång gata med många hus. Här vill polisen också knacka dörr.

Folkparksvägen i Solberga, en lång gata med många hus. Här vill polisen också knacka dörr.

Anders Björklund

– När det gäller brott i nära relation finns ett högt mörkertal. Många anmälningar eller händelserapporter kan bero på en hög benägenhet att anmäla. Men det kan också bero på att många råkar ut för brott.

Planen är också att knacka dörr på ett antal gårdar på Folkparksvägen i Solberga.

– Vi ser ett stort behov av att sprida informationen här. Men vi har inte kapacitet att knacka på överallt. Vi vill sprida budskapet och tanken är att välja ett antal gårdar inledningsvis.

Hur ska grannar som hör bråk tänka?

– Våga ring 112 och låt ­polisen göra bedömningen. Och om du känner dig orolig för att din granne far illa när du läser detta får du gärna tipsa redan nu. Det går också att göra anonymt på polisens hemsida. Får vi samtal och tips kan vi kanske förhindra att ytterligare en kvinna dör. Det är vårt mål.

Om satsningen faller väl ut kan konceptet spridas till andra områden.