En efter en droppar de in till lokalen vid Drakenbergsparken – trygghetssamordnare, socialsekreterare, poliser.

Inom ramen för projektet Sommar i Tanto ska de få bukt med problemen som består i att västra Södermalm klassas som en öppen drogscen.

– Det blir aktiviteter i parken, socialt uppsökande arbete, polisen avsätter mer resurser och vi tryggar med exempelvis ny belysning. Det är en ordentlig satsning, säger trygghetssamordnaren Peter Lind.

Där Jenny Brandfors, Mikael Norberg och trygghetssamordnaren Peter Lind står i Drakenbergsparken ska stadsdelen ställa upp en container i sommar, varifrån det ska erbjudas aktiviteter och lånas ut redskap för spel och lek.

Där Jenny Brandfors, Mikael Norberg och trygghetssamordnaren Peter Lind står i Drakenbergsparken ska stadsdelen ställa upp en container i sommar, varifrån det ska erbjudas aktiviteter och lånas ut redskap för spel och lek.

Victor Malmcrona

Med på tåget

Listan över dem som är med i samarbetet är lång och involverar allt från ordningsvakter, kriminalvården och regionen till grannar, brf:er, lokala näringsidkare och kyrkan.

– Alla är med på tåget och bidrar på de sätt de kan.

En central del i arbetet är de här dagliga mötena, så kallade utsättningar. Syftet är att få en gemensam lägesbild över vad som händer i området.

– Vi sitter alla på olika verktygslådor och informationsutbytet är viktigt. Kanske var en plats stökig dagen innan eller så har någon gjort en iakttagelse. Det gör att vi kan få snabbare verkstad, säger polisen Jenny Brandfors.

Drakenbergsparken, Tanto och Hornstull har längre dragits med ordningsstörningar, till stor del kopplat till missbruk. Det tycks ha eskalerat på senare år, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

– Vi vill inte köra iväg brukare, utan slussa människor i behov av hjälp till rätt plats. Om de kommer utifrån ska vi se till att de får kontakt med respektive socialtjänst, säger Peter Lind.

– Det är ett långsiktigt arbete och problemen kan inte lösas på ett år. Vi jobbar mot en horisont på fem år, säger polisen Manuel Firpo.

I korthet handlar det om en bred samverkan, alla lokala aktörer emellan.

– Det är lätt att kritisera ordet samverkan, men det blir väldigt tydligt när det inte finns. Dess motsats är en extremt lång uppförsbacke, säger Peter Lind.

Nu krävs det att alla hjälps åt, menar polisen och stadsdelen.

Nu krävs det att alla hjälps åt, menar polisen och stadsdelen.

Victor Malmcrona

Ingen quick fix

För besökare i parken är det nog den så kallade platsaktiveringen som blir mest synlig. Den består i en container som stadsdelen ställer ut och en scen. Det ska arrangeras saker som ungdomskvällar, gympa, konserter, cykelfix och finnas möjlighet att låna spel som boule och kubb.

Aktiviteterna drar igång i juni.

– Vi är där hela sommaren och har personal på plats, säger Peter Lind.

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Anders Göransson (S) är det här ett omtag vad gäller trygghetsarbetet, där man i högre utsträckning utgår från lokala förhållanden.

Efter sommaren ska projektet utvärderas.

– Det här är ingen quick fix, utan vi mobiliserar och ser till att göra en fin park ännu bättre.

I sommar hålls även Sommar på Medis i syfte att öka tryggheten, men där ligger fokus i större utsträckning på evenemang och aktiviteter.