– Nu har vi trimmat Helenelund, Sollentuna och Häggvik och har inga större avstängningar planerade för sommaren. Det blir alltid lite restarbeten men det sker huvudsakligen nattetid, utan påverkan för resenärerna, säger Arne Nilsson, projektledare för Trafikverkets upprustning av järnvägen mellan Ulriksdal och Sollentuna centrum.

Underhållsarbeten ska visserligen utföras i Solnatunnlarna den 4 juli–7 augusti vilket gör att det blir enkelspår genom Solna. Det innebär att tågens tider justeras och att vissa tåg inte stannar i Solna och Ulriksdal.

Värre blir det alltså för sommarresenärerna på Mälarbanan. Från den 2 juli till den 1 augusti stängs tågtrafiken av helt på stationerna Sundbyberg, Spånga och Barkarby, och då är det ersättningstrafik i form av bussar som gäller. På sträckan Jakobsberg–Bålsta ska tågen gå en gång i halvtimmen.

Två spår ska bli fyra

Alla pendlare längs Mälarbanan kan åtminstone trösta sig med att avstängningarna inte sker för skojs skull, och att det kommer att bli bättre.

– Upprustningen av Mälarbanan har pågått i flera år och är en viktigt förutsättning för en robust trafik, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör på Region Stockholm.

Trafikverket bygger just nu ut järnvägen från två till fyra spår på den 20 kilometer långa sträckan Tomteboda–Kallhäll, som är en av de mest trafikerade i landet.

Med fyra spår kan fler tåg gå tätare och punktligare. När pendeltågen får egna spår i mitten kan fjärr- och regionaltåg köra om på de yttre spåren.

Utbyggnaden innebär att den gamla järnvägsanläggningen mellan Tomteboda och Kallhäll tas bort och ersätts med ny räls, nya kontaktledningar, växlar, banvall och slipers.

Nya stationer och broar

Samtidigt byggs också nya stationer, gång- och cykelvägar, tågtunnlar och broar.

Kallhäll, Barkarby, Sundbyberg och Huvudsta får nya stationer med nära anslutning till buss och tunnelbana, och i Barkarby planeras för en ny stationsentré som ska ansluta till den nya tunnelbanan och Veddestabron.

Det handlar om "oerhört mycket jobb”, förklarar Erik Lundman, projektchef på Trafikverket.

– Så kommer det att vara på alla sommaravstängningar i många år framåt, säger han.