Så påverkas pendlarna i sommar

”På Västfronten intet nytt” skrev Remarque 1929. När det gäller pendeltågstrafiken nästan hundra år senare stämmer det inte. I sommar stängs tre stationer på den västra grenen av i en månad – pendeln norrut ser ut att komma lindrigare undan.

  • Publicerad 06:40, 27 jun 2022

Nu har vi trimmat Helenelund, Sollentuna och Häggvik.

– Nu har vi trimmat Helenelund, Sollentuna och Häggvik och har inga större avstängningar planerade för sommaren. Det blir alltid lite restarbeten men det sker huvudsakligen nattetid, utan påverkan för resenärerna, säger Arne Nilsson, projektledare för Trafikverkets upprustning av järnvägen mellan Ulriksdal och Sollentuna centrum.

Underhållsarbeten ska visserligen utföras i Solnatunnlarna den 4 juli–7 augusti vilket gör att det blir enkelspår genom Solna. Det innebär att tågens tider justeras och att vissa tåg inte stannar i Solna och Ulriksdal.

Värre blir det alltså för sommarresenärerna på Mälarbanan. Från den 2 juli till den 1 augusti stängs tågtrafiken av helt på stationerna Sundbyberg, Spånga och Barkarby, och då är det ersättningstrafik i form av bussar som gäller. På sträckan Jakobsberg–Bålsta ska tågen gå en gång i halvtimmen.

Två spår ska bli fyra

Alla pendlare längs Mälarbanan kan åtminstone trösta sig med att avstängningarna inte sker för skojs skull, och att det kommer att bli bättre.

– Upprustningen av Mälarbanan har pågått i flera år och är en viktigt förutsättning för en robust trafik, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör på Region Stockholm.

Trafikverket bygger just nu ut järnvägen från två till fyra spår på den 20 kilometer långa sträckan Tomteboda–Kallhäll, som är en av de mest trafikerade i landet.

Med fyra spår kan fler tåg gå tätare och punktligare. När pendeltågen får egna spår i mitten kan fjärr- och regionaltåg köra om på de yttre spåren.

Utbyggnaden innebär att den gamla järnvägsanläggningen mellan Tomteboda och Kallhäll tas bort och ersätts med ny räls, nya kontaktledningar, växlar, banvall och slipers.

Nya stationer och broar

Samtidigt byggs också nya stationer, gång- och cykelvägar, tågtunnlar och broar.

Kallhäll, Barkarby, Sundbyberg och Huvudsta får nya stationer med nära anslutning till buss och tunnelbana, och i Barkarby planeras för en ny stationsentré som ska ansluta till den nya tunnelbanan och Veddestabron.

Det handlar om "oerhört mycket jobb”, förklarar Erik Lundman, projektchef på Trafikverket.

– Så kommer det att vara på alla sommaravstängningar i många år framåt, säger han.

Pendelsommaren 2022

Mälarbanan mot/från Bålsta: Från lördag 2 juli klockan 02.00 till måndag 1 augusti klockan 04.30 stängs tågtrafiken av helt på stationerna Sundbyberg, Spånga och Barkarby. Då är det ersättningstrafik som gäller, främst i form av bussar.

Ostkustbanan mot/från Märsta och Uppsala : 4 juli–7 augusti går trafiken på enkelspår genom Solna. Tågens tider justeras och vissa tåg stannar inte i Solna och Ulriksdal.

Källa: Trafikverket/SL

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48