För den som inte äger någon kalender brukar "Två sjöar runt" vara ett pålitligt substitut, åtminstone om man vill ha koll på tredje söndagen i mars.

I år bådar det gott resultatmässigt. Med undantag för förra veckans snösmocka har vintern bjudit på bra löparväder, menar tävlingsledaren Claes Johannesson:

– Folk har sprungit hela tiden. På så sätt har det varit fantastiskt.

Claes Johannesson är tävlingsledare för löpfesten Två sjöar runt.

Claes Johannesson är tävlingsledare för löpfesten Två sjöar runt.

Annika Johannesson

Han utlovar flera nyheter inför den 19 mars.

– Det vi har gjort i år till skillnad från förra året är att vi har tagit bort de här tydliga elitklasserna, både "herrar" och "damer".

Även klasserna P17, P19, F17 och F19 ryker.

– Där har ju tyvärr antalet ungdomar rasat. Det kan ju ha ställt upp två, tre tjejer och sådant.

Banan leds om

I stället blir det tre så kallade huvudlopp – "Korta", "Långa" och "X-långa" – som vem som helst kan delta i, oavsett färdigheter.

En annan förändring rår inte arrangören Sundbybergs IK själv för. Det handlar om de pålnings- och byggarbeten som pågår längs delar av Lötsjön, och som har gjort det nödvändigt att dra om delar av banan.

Där har dialogen med Sundbybergs stad varit bra, säger Claes Johannesson.

– Det blir en liten omväg på knappt 60 meter. De kommer att springa ut lite på trottoaren parallellt bakom Gröna stugan. Vi har säkerställt att vi har extra vakter som både hänvisar löparna och ser till att inte alltför många gångtrafikanter går förbi.

Han tippar ett deltagarantal på uppemot 500. Ytterligare ett 60-tal personer ställer upp som volontärer vid loppen, varav det första drar i gång klockan 10.30.1500