VÅRSNÖ. Efter flera dagars försommarvärme möttes Stockholm av regn och snö under torsdagen. Inte ett dugg ovanligt enligt SMHI. Foto: Mostphotos

Så ofta snöar det i Stockholm i april

Är du förvånad över att det snöar i Stockholm? I så fall bör du tänka om.

  • Publicerad 12:08, 22 apr 2021

När solen värmer upp marken stiger den uppvärmda luften och bildar stackmoln. Uppe i luften är det dock fortfarande kallt och stackmolnen blir isiga och bildar bymoln, som växer till sig och kan ge sig ifrån sig kraftiga snöbyar snabbt. Samtidigt har ett lågtryck med kall luft letat in sig över huvudstaden.

Det är anledningen till varför det snöar i Stockholm idag, torsdag 22 april.

– April är en månad när de skiftar mycket mellan kall och varm luft, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varför blir man då alltid förvånad?

-- Gissningsvis på grund av de hastiga svängningarna. Tidigare i veckan blev vi ju påminda om den sommar som snart kommer. När det sedan börjar snöa är det naturligt att man blir lite överraskad.

Får du en pulshöjning när du hör att det snöar i Stockholm i april?

– Nej, i samband med bakslagen är snöfall inte ovanligt. Men jag är från Skåne och funderar ju ändå lite omedvetet på varför det snöar nu, för oss från södra Sverige tänker man att april är långt in på våren, säger Linus Karlsson.

Bakslag för våren – snön tillbaka över Stockholm

Snöat 18 gånger i april de senaste 20 åren

De senaste 20 åren har SMHI uppmätt snö på marken 18 gånger på sin station i Stockholm. Utanför den här statistiken kan det ha snöat massvis med gånger, men utan att snön lägger sig och går att mäta.

– Det är en viktig skillnad. Det har snöat betydligt oftare under april – men utan att ett snötäcke lägger sig. Att det snöar i dag är inte något konstigt.

SMHI bekräftar: Det är vår i Stockholm

Aprilmånader med uppmätbart snödjup i Stockholm under 2000-talet

Totalt har SMHI uppmätt snö som ligger i april 18 gånger i april i Stockholm de senaste 20 åren, fördelat på följande år:

20202015201220102007200620032000