Facit. Nu visar ny statstik vad ordningsvakterna gjorde på sina arbetspass under 2020. Foto: Sacharias Källdén

Så ofta ingriper stadens ordningsvakter

97 000 patrulleringar och 12 000 tillsägelser och ingripanden gjorde stadens ordningsvakter under 2020. Ett facit som visar att vakterna avlastar polisen och att staden får valuta för mångmiljonsatsningen, anser trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD). Men polisfacket är kritiskt: "En quick fix"

  • Publicerad 05:13, 10 mar 2021

Under sin tid vid makten har den grönblåa majoriteten satsat allt mer på kommunala ordningsvakter. Förra året nåddes vallöftet om 100 vakter till ett pris av 80 miljoner kronor.

I år stiger notan till 95 miljoner när vakterna blir 120 stycken.

För att se vad stockholmarna faktiskt får för pengarna rapporterar vakterna själva in vad de gör på jobbet. Nu finns den första helårsstatistiken.

"Fyller ett tomrum"

Klart vanligast är att de patrullerar. Det gjordes vid 97 000 tillfällen. En viktig insats för att öka känslan av trygghet i staden, anser trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

– Väldigt många medborgare saknar synliga poliser på gator och torg. Det har inte polisen riktigt tid till idag eftersom de är för få i förhållande till sitt uppdrag och med tanke på eskaleringen som vi sett av den grova brottsligheten. Det tomrummet kan ordningsvakterna till viss del kan fylla, säger han.

Avlastar polisen

Vakterna ska också ha sagt till eller avvisat personer vid drygt 8 000 tillfällen. De kan till exempel ha ingripit mot någon som dricker alkohol på fel plats, som stör, beter sig hotfullt eller skapar otrygghet på något sätt, enligt Erik Slottner.

Vid nästan 4 000 tillfällen uppger vakterna att de har stoppat ett brott eller ordningsstörningar.

– Det är väldigt bra att de på det här sätt avlastar polisen. Ordningsvakterna har vissa polisiära befogenheter som jag tycker de ska använda sig av, säger Erik Slottner.

Enligt lagen måste staden ansöka om tillstånd för att få ha ordningsvakter i geografisk avgränsade områden under bestämda klockslag. Under 2020 rapporterade vakterna in 874 fall av oroligheter utanför sina områden som de alltså inte kunde agera mot.

Senare i vår ska en utredning presentera förslag på lagen kan moderniseras. Erik Slottner hoppas på en lagändring som gör att vakterna får verka fritt över hela staden, gärna dygnet runt. I så fall kan han se ett behov av att utöka stadens satsning på vakter ännu mer.

Här sätter Stockholm in väktare för att öka tryggheten

Polisförbundet varnar för "quick fix"

Men det här är en utveckling som oroar facket Polisförbundet. De varnar för en “quick fix-lösning” där vakterna, med betydligt kortare utbildning, allt mer tar över polisens arbetsuppgifter.

Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande i Polisförbundet, förstår att kommunpolitiker vill agera mot trygghetsstörningar men ser flera problem.

– Vi vill att poliser patrullerar och bygger relationer i lokalsamhället snarare än att det är privata säkerhetsföretag gör det. Det är en fråga om rättssäkerhet. Att skydda medborgarna är polisens uppgift som medborgaren betalar skatt för. Nu får de betala för det en gång till, säger hon.

Men Erik Slottner anser att det här är väl investerade pengar för staden.

– Det är ingen risk att vi får färre poliser för att vi anställer fler ordningsvakter. Kommunen har arbetat väldigt mycket brottsförebyggande med socialtjänst, skola och fritid. Det är fortsatt kommunens uppdrag men med tanke på den utveckling som vi har sett under senare år så tycker jag att kommunen också ska steppa upp med ett mer reaktivt arbete, säger han.

Så har ordningsvakterna jobbat

År 2020 lämnade ordningsvakterna i Stockholms stad 119 000 stycken ordningsrapporter.

Den stora delen av dem, 82 procent, utgörs av patrullering.

Den näst vanligaste insatsen är att vakterna gör en tillsägelse eller avvisar en person.

Därefter kommer samverkan med polis eller andra aktörer.

Vid 3858 tillfällen uppger vakterna att de har stoppat ett brott eller en ordningsstörning.

Runt 3000 gånger har vakterna väglett eller hjälpt allmänheten på något sätt.

Flest insatser har vakterna i stadsdelsområdena Norrmalm och Södermalm.

De platser där vakterna patrullerat mest är Sergelområdet, Medborgarplatsen och Liljeholmens centrum.

Visa merVisa mindre