Smittspridningen ökar kraftigt i hela Stockholms län. Foto: Foto: Mostphotos

Så mycket ökar smittspridningen där du bor

Antalet nyupptäckta fall av covid-19 har ökat med 540 procent på fem veckor i Stockholm län. Nu är inga delar av länet förskonade. Men de som drabbades hårdast i våras har mindre sittspridning nu.

  • Publicerad 16:35, 19 nov 2020


Covidpatienterna strömmar in till sjukhusen. I onsdags vårdades 617 personer på sjukhus för covid-19, varav 48 på intensiven. Enligt folkhälsomyndigheten är det en fördröjning på uppemot två veckor mellan ökad smittspridning i samhället och att det märks på sjukhusen.

Det bådar illa. Förra veckan konstaterades nästan 10 000 nya fall av covid-19 i Stockholm. 167 av förra veckans smittade finns på äldreboenden.

På torsdagen kom nya lokala siffror över smittspridningen i Stockholms län. Det är fortfarande stora skillnader inom länet. På Norrmalm hade man den senaste veckan mer än dubbelt så många nya bekräftat smittade per 10 000 invånare som i Rinkeby-Kista, en av de stadsdelar som som först fick stor spridning i våras.

Så har smittspridningen ökat där du bor:

Loading...

Loading...

Antal bekräftade fall av covid-19 per 10 000 invånare vecka 41 jämför med vecka 46. Källa: Folkhälsomyndigheten

Skärpta råd förlängs

De skärpta allmänna råden, om att bara umgås med familjen och undvika butiker, som gällt från den 29 oktober till i dag den 19 november, förlängs till den 13 december.

– Smittan fortsätter öka, fler vårdas på iva och i andra vårdformer. Därför har jag samrått med Folkhälsomyndigheten om att förlänga råden för vårt län. Det är nödvändigt eftersom vi fortfarande har en mycket allvarlig situation, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Maxtaket på 50 besökare vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar kommer också att fortsätta gälla, om länsstyrelsen säger ja till att även detta förlängs.

Det så kallade trubadurundantaget tas bort.

Detta gäller fortsatt

✔️ Avstå från fysisk kontakt men andra än de du bor med. Vårdbesök undantaget.

✔️ Avstå från att gå i butiker, köpcentrum, besöka museer, bibliotek, badhus, gym.

✔️ Avstå från att delta där trängsel kan uppstå, som möten, konserter, matcher, idrott (undantaget träning för barn och ungdomar).

✔️ Avstå från middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

✔️ Arbetsgivare bör så långt det är möjligt se till så att personal kan arbeta hemifrån.

48 covidsjuka på iva

617 patienter med covid-19 vårdades på onsdagen vid regionens sjukhus.

48 av dem vårdades i intensivvård.