Genom ett beslut i kommunfullmäktige i maj avslutades det omtvistade projektet att bygga Nobel Center på Blasieholmen formellt. Nu är i stället planen att uppföra en byggnad vid Stadsgårdskajen nära Fotografiska.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-da-kan-nobel-center-borja-byggas/reptbg!BTX3g344dVJPwHXt0cXq2Q/

Men nu kommer slutnotan för huset som aldrig byggdes på Blasieholmen. Enligt staden har följande utredningar gjorts, under arbetet som startade redan 2011:miljökonsekvensbeskrivning, barnkonsekvensbeskrivning, solstudie, byggnadshistorisk förundersökning, parkeringsutredning, trafikutredning, geotekniska utredningar, konsekvensbeskrivning för stadsbild och kulturmiljö, dagvattenutredning, och nuläges- och värdebeskrivning av platsen.

Summa summarum? 20 312 000 kronor. Utgifterna avser främst dem för kontorets egen personal, tekniska konsulter och arkitekter.

https://www.mitti.se/nyheter/valeskog-s-rasande-efter-beskedet-om-nobel-center/reprjl!OGbngZfYq8aQZPNMYOtucw/

"Projektets mål var vid start att upplåta mark för ett Nobel Center, samt att skapa en offentlig plats intill centret. Vidare hade staden som mål att rusta upp kajer och gatumiljön runt Nobel Center. Projektet bedömdes även bidra till att skapa en attraktiv och trygg plats för människor att vistas på, både dag- och kvällstid" står det i exploateringskontorets slutredovisning.

Man konstaterar sedan att målen inte uppfyllts eftersom projektet inte genomfördes.

Stadens plan nu är att Nobel Center vid Slussen, som blir möjligt genom överdäckning av Stadsgårdsleden, kan börja byggas 2025/2026 och byggtiden beräknas till två år. Vem som blir arkitekt för den nya byggnaden är inte klart.