Fastighetsbolaget John Mattson och Hyresgästföreningen är nu överens om hyrorna för 2024. Hyreshöjningen landar på 5,35 procent för John Mattsons hyresgäster på Lidingö, vilket gäller retroaktivt från den 1 januari 2024.

För den som har en hyra på 8 400 kronor innebär det en hyreshöjning med 449 kronor i månaden.

Manfred Klint, gruppchef på förhandlingsenheten hos Hyresgästföreningen, säger att det är saftigt.

– Det är svårt att känna sig jättenöjd med förhandlingen. Vi vet att väldigt många har det tufft och känner av att kostnader generellt har ökat.

– Med det sagt var det nära att vi lämnade över till en oberoende part att avgöra förhandlingen och det känns bra att vi inte släppte ifrån oss kontrollen utan ändå kunde komma i mål.

Tufft läge

I de inledande förhandlingarna i höstas yrkade John Mattson på en hyreshöjning med 12 procent, vilket även branschorganisationen Fastighetsägarna gjorde.

– Fastighetsägare behöver få kostnadstäckning för att säkra underhåll och utveckling av våra fastigheter, säger Maria Wirén, förvaltningschef på John Mattson.

– Vi vill också fortsatt kunna ta ansvar för samhällssatsningar som trygghetsfrämjande åtgärder, klimatomställningen och stadsutveckling.

John Mattson har sitt största fastighetsbestånd på Lidingö och flest hyresrätter har de i Larsberg.

Beräknar ni att hyresgästerna hade klarat en hyreshöjning på 12 procent?

– Det tuffa ekonomiska läget drabbar både privatpersoner och bolag och vi vet att den ekonomiska situationen kan vara ansträngd för vissa hyresgäster. Under förhandlingarna har parterna haft ömsesidig respekt för varandras situation.

I årets och fjolårets förhandling har John Mattson och Hyresgästföreningen gemensamt sett över hur ökade kostnader kan fördelas mellan hyresgäster och fastighetsägare över tid, menar Maria Wirén.

– Utan detta tillvägagångssätt hade hyresökningen troligen varit högre både förra året och i år.

Förra året höjdes hyran med 4,4 procent för John Mattsons hyresgäster. Även då bad fastighetsbolaget om mer än dubbelt, en hyreshöjning på 9,5 procent.