Solen lyser. Här i Äppelviken ligger gatorna ändå rätt tomma, kanske för att det är fredagsförmiddag. En och annan invånare med barnvagn passerar, och någon som joggar, någon som åker bil.

I Äppelviken ligger Brommas dyraste villor. Åtminstone enligt mäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån, som sålt villor i Bromma i åratal. Ju närmare stan desto högre pris, enligt honom.

– Det är hetast närmast stan, som Äppelviken och Smedslätten.

Här, på en av gatorna i Äppelviken, kommer en kvinna gående.

Vad tror du att en villa i Bromma kostar i snitt?

– Åtta miljoner.

Nej, mer.

– Tolv miljoner.

När kvinnan, som heter Alicia Bergman och som visar sig bo i Upplands Väsby, får höra att snittpriset är drygt 15 miljoner kronor, låter hon nästan häpen:

– Är det så? Det var väldans.

Hon tycker att priset är högt och att det är en dålig utveckling. Stora prisskillnader mellan områden kan spä på fördomar om hur vi ser på varandra, tror hon.

– Det kan påverka vad man tänker om en person.

Inga billiga radhus

Ett tecken på Brommas attraktivitet på bomarknaden finns längre bort i Bromma, i Norra Ängby.

På en tidigare industritomt byggs fem radhus. Ett ovanligt byggprojekt, särskilt som det sedan tidigare finns få radhus i Bromma.

Ändå saknar radhusen – som kostar mellan 16 och 17 miljoner kronor – sjöutsikt där de ligger inne i ett villaområde, något som annars är en prishöjande faktor. Radhuslägenheterna är därmed några av landets dyraste.

Som jämförelse kan nämnas att landets dyraste radhus förra året på de större sajterna för bostadsförsäljning enligt Mäklarstatistik var ett radhus i Lund som såldes för 17,5 miljoner kronor, följt av ett radhus på Lidingö för 16,6 miljoner och ett i Danderyd för 16,5 miljoner.

– Det är väldigt fina hus på cirka 205 kvadratmeter inklusive garage i huset, försäkrar mäklaren Håkan Jansson på Husman Hagberg och räknar upp exklusiv köksutrustning och äkta trägolv.

Han tillägger:

– Radhusen ligger precis vid Ängby torg, i en villaidyll, nära en skola och stora fotbollsplaner liksom Åkeshovs idrottshall och ett naturreservat vid Kyrksjön.

Mäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån räknar upp fler prishöjande faktorer för stadsdelen:

– I Stockholm finns inte så många villaområden om man vill bo nära stan. Att då kunna bo i en villa med tillgång till spårbunden trafik som i Bromma, så nära stan, är nästintill unikt.

Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi, resonerar på ett liknande sätt.

– Bromma är ett attraktivt område, det ligger nära Stockholms innerstad, Bromma har tradition av att ha en bebyggelse som attraherar. Vi har några sådana områden, som Bromma, Lidingö, Danderyd, Nacka. Ett område som höginkomsttagare söker sig till vilket påverkar priserna. Delar av Bromma ligger också naturskönt vilket ökar livskvalitén.

Finns det då baksidor med de här bostadspriserna? Pär Gunnarsson, mäklare, säger att det är inte är något att hymla med.

– Det blir en segregering av marknaden, så klart, Bromma har alltid varit dyrt i förhållande till andra områden. Men jag vet inte om det är en segregering som ökar, det har alltid varit dyrt.

"Blir mindre blandat"

Tillbaka på gatan i Äppelviken. En man kommer cyklande.

Vad för bostadspriserna i Bromma med sig?

– Det blir mindre blandat, svarar mannen som heter Rolf Holmeland och bor i Västerled en bit längre bort.

– Det är människor med höga löner som har råd att köpa vilket gör att mångfalden minskar.

Rolf Holmeland gillar inte utvecklingen.

– Jag tycker att det är dåligt. Alla ska ha ungefär samma möjlighet, det ska vara jämbördigt.

På frågan om det finns något som skulle kunna minska Brommas attraktionskraft, svarar Cecilia Hermansson:

– Skulle man förtäta kraftfullt skulle det göra att de som efterfrågar en viss typ av boende i attraktiva villaområden kan påverkas.