I förhållande till folkmängd var Järva för tio år sedan mest drabbat i hela Sverige av bostadsinbrott, enligt föreningen Fastighetsägare i Järva. De har 28 medlemmar bestående av hyresfastighetsägare, bostadsrättsföreningar, samfälligheter och lokalfastighetsägare.

Föreningen gjorde kartläggning, där de bland annat stämde av med både polis och medlemmar som drabbats. Studien resulterade i en mängd åtgärdsförslag, som medlemmarna jobbat med systematiskt sedan dess.

Rent och snyggt

– I vissa delar av Järva var fem procent av lägenheterna utsatta för inbrott under ett år, absurda siffror som påverkade tryggheten och livskvaliteten väldigt mycket, säger Ulf Malm, vd för Fastighetsägare i Järva.

I kartläggningen kom de fram till att det ofta är tillfället som gör tjuven, berättar Ulf Malm. Miljön och säkerheten var viktig för att minska brotten och därför gjorde fastighetsägarna olika yttre åtgärder.

– Det handlar om förvaltning och underhåll, städning och belysning, klottersanering och lagning av det som är trasigt. Bra dörrar så att källaren inte blir en samlingsplats. Hela fastigheten måste skicka ut signaler om att ”här bor folk som bryr sig”, säger Ulf Malm, och fortsätter:

– Många har bytt ut trädörrar mot säkerhetsdörrar, balkongdörrarna har skydd, fönsterna är okrossbara. Det är en mängd olika åtgärder i en mängd fastigheter som givit resultat.

”Färre drabbas av lidande”

En ny utvärdering som föreningen gjort med statistik från lokalpolisen visar nu att inbrott och inbrottsförsök i Järva minskat med sammanlagt 80 procent från år 2014 till 2020. En ännu större minskning skedde om man tittar endast bland medlemmarna i föreningen.

– Det här är konkret brottsförebyggande utan automatisk överföring där brottsligheten förflyttas. Det är bara färre som drabbas helt enkelt, säger Ulf Malm.

I resten av Stockholm har det också skett en nedgång i bostadsinbrotten och inbrottsförsök under samma tid enligt siffror från BRÅ, ungefär 43 procent.

Istället för att ligga längst ner på listan ligger Järva nu på västerortssnittet.