Precis som matpriserna i övrigt skenar påskfavoriterna. Och att göra klipp i butiken kan tyckas lika svårt som att hitta påskäggen som släkten gömt. En kasse med påskmat kostar i år 18,7 procent mer än förra året, enligt Matspar som jämfört onlinepriser i 72 butiker i Stockholm.

– Det är inte förvånande att priserna gått upp så kraftigt med tanke på den totala prisutvecklingen som har skett på livsmedel. Men det som kanske är förvånande är hur mycket det kan skilja mellan olika butiker där vissa ligger 20–25 procent över den genomsnittliga prisökningen på livsmedel och andra ligger lika långt under, säger Omid Ghanbari, vd på Matspar.

"Fel affär" kan vara över 30 procent dyrare

Skillnaden mellan den dyraste och billigaste kassen i jämförelsen är 257 kronor. Den billigaste kassen har Willys. Den kostar 707 kr. Den dyraste handlar man för 964 kr på Ica Supermarket Stop i Täby.

– Råkar man välja "fel butik" kan det kosta 36 procent mer, jämfört med den billigaste, säger Omid Ghanbari.

Så hur ska man tänka för att påskmaten inte ska kosta skjortan? Håll koll – men stirra dig inte blind – på kampanjer, lyder Omids råd.

– En kampanj behöver inte nödvändigtvis innebära att just den varan är billigare än i ett annat varuhus. Jag har sett så många exempel där ordinarie pris hos en annan kedja är billigare än kampanjpris.

De har samma pris online och i butik

Matpriserna online behöver inte vara dyrare än i butik. Det finns många kedjor som har samma priser eller till och med billigare, på nätet, enligt Omid Ghanbari.

– Hemköps och Willys ordinarie priser online motsvarar de i butik. Vad gäller Ica får handlarna själva sätta sina priser, och i vissa fall är det samma pris online som i fysisk butik. Och Coop säger att de ska ha samma priser online som i sina största varuhus – men när vi gjort undersökningar har det visat sig att det kan finnas en skillnad.

Men, avslutar han, de flesta kampanjpriser brukar vara desamma i butik och online.

Fraktkostnaden är inte med i sammanställningen.

– Det är en viktig faktor, men som vi inte tagit med eftersom vi inte hade tillgång till den datan från 2022. Willys är billigaste men om man väljer att beställa hem maten därifrån ligger fraktkostnaden på 148 kronor.