Ett antal smarta knep har gjort att familjen Lundström mer än halverat sin elförbrukning de senaste åren. De har gått från 45 000 kilowattimmar/år 2009 till 19 500/år 2022 – elbil och jacuzzi inkluderat. Under nio av årets 12 månader är familjen självförsörjande och elen alltså gratis, samtidigt som priserna peakar.

Billiga nätter

– Jag skaffade solceller på taket 2019 och har alltid varit teknikintresserad – plus att jag har brytt mig om att hushålla med jordens resurser, säger Stefan Lundström.

– Men nu har jag blivit helt uppslukad av det här.

Denna grej styr lamporna – en wifi-styrd strömbrytare.↔FOTO: Johanna Wallén

Denna grej styr lamporna – en wifi-styrd strömbrytare.↔FOTO: Johanna Wallén

Johanna Wallén

Till vardags arbetar han med AI på ett företag. Dock hinner han även föreläsa om hur folk kan smartstyra sitt hem för att få ner sina räkningar och elförbrukning.

En nyckel för att hålla kostnaden nere stavas timavtal, enligt Stefan Lundström. Det innebär att elen betalas per timme – och därmed blir billigare när färre människor använder elnätet och dyrare när många gör det.

– Nätterna är billiga. När vi vaknar och alla i Sverige ska dra igång kaffekokaren blir det dyrare. Det fungerar som en börs.

De flesta hushåll har ett månadsbaserat rörligt avtal, och då kostar elen detsamma under dygnets alla timmar. Men för den som anpassar sin användning och har timavtal finns mycket pengar att spara, menar Stefan Lundström.

Värmer nattetid

En annan lönsam satsning är en bergvärmepump.

Här är en varmvattenberedare för 300 liter vatten.

Här är en varmvattenberedare för 300 liter vatten.

Johanna Wallén

– Att installera den är det största vi gjort. Varmvattenberedaren i bergvärmepumpen fungerar som en sorts termos. Så när jag, min fru och våra tre ungdomar går upp och duschar klockan 07 på morgonen har den redan värmt vattnet klockan 02 – när det var billigare.

 Även jacuzzin värmer Stefan Lundström på natten. Den håller sig varm också dagen därpå.

– Vi vill ha bibehållen komfort här hemma med lägre förbrukning och kostnad. Så vi lever på som vanligt. Lagar mat samma tider som innan, har lampor tända, spabadar, kör bastu, har elbil och har fortfarande 21 grader i villan.

– Många drar ner till 17 grader och går och fryser nu. Men bergvärmepump, solceller och elektriker som installerar startstyrningar kostar ju – så jag har respekt för att många hushåll också behöver dra ner på värmen.

Att få koll på vad som faktiskt drar el är något alla kan göra, menar han. Det som kostar mest är normalt värme och varmvatten.

Priserna för el går upp och ned en hel del under en dag, berättar Stefan.

Priserna för el går upp och ned en hel del under en dag, berättar Stefan.

Johanna Wallén

– Många går och släcker lampor men det ger inte så stora besparingar. Och många tror att det räcker att gå över till timavtal och köra torktumlaren på natten – men det som framför allt kostar är uppvärmningen. Den står för 70-80 procent.

Om detta har Stefan Lundström föreläst bland för Rotary Lidingö-Milles och på pizzerian 450 gradi i Larsberg.

– Det finns ett jätteintresse märker jag. Alla villaägare och bostadsrättsägare pratar ju elförbrukning nu. Det tog fart i augusti – men jag har alltid varit intresserad.