Kjell Brandt, Monika Brandt och Kaarina Rosenberg unnar sig en bit mat på ett rökfritt Tre bröder i centrala Sundbyberg.

De sörjer inte förbudet som trädde i kraft för ganska exakt 20 år sedan.

– Jag rökte då, men tyckte att det var jättebra ändå, säger Kaarina.

Liksom många andra minns hon och vännerna hur kroglukten brukade följa med en hem.

– De kläderna ville man inte använda dagen efter, säger Monika.

– Man fick hänga ut dem på balkongen, säger Kjell.

Skulle gynna folkhälsan

Men rökförbudet klubbades förstås främst inte igenom av luktmässiga skäl, utan för en bättre folkhälsa. Förespråkare av förbudet menade dessutom att det var en frihetsreform; den som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök får helt enkelt fler rökfria utrymmen att visas i.

Inte minst bland restaurang- och kafépersonal var lättnaden stor när man inte längre var tvungen att jobba i en ständig rökdimma.

Eller, för att citera Pierre Goge som äger Bistro Berg i centrala Sundbyberg:

– Det är det bästa som har hänt!

Pierre Goge är positiv till rökförbud, även det som infördes på uteserveringar 2019. "Det enda jobbiga för oss är att säga åt rökare att ställa sig fem meter bort", säger han.

Pierre Goge är positiv till rökförbud, även det som infördes på uteserveringar 2019. "Det enda jobbiga för oss är att säga åt rökare att ställa sig fem meter bort", säger han.

Angie Gray

Också Pierre minns hur cigarettlukten sällan stannade på krogen.

– Min fru tvingade mig att ta av mig kläderna innan jag kom in i lägenheten, säger han.

Minns paniken på Grand Garbo

Kenneth Kovanen och Mia Atterbom Kovanen jobbade på Grand Garbo för 20 år sedan. De berättar att folk smygrökte efter att förbudet trädde i kraft.

– Men vakterna var ganska duktiga på att säga till och jag tror det försvann efter tag. Det var en vanesak. Jag feströkte bara men sen slutade man med det för det var kallt och knöligt när man skulle ut, säger Mia.

Kennet och Mia från tiden på Garbo i Sumpan.

Kennet och Mia från tiden på Garbo i Sumpan.

Privat

De minns paniken som uppstod när beslutet att fimpa röktillståndet kom.

– Det var hemskt, den första tanken var kommer vi ha några gäster över huvud taget. Många trodde hela nattklubbsvärlden skulle gå under, säger Kenneth och Mia fyller i:

– I början var det kaos, alla skulle ut och röka och ställde drinken utanför ingången, jag minns att man var rädd att någon lägga något i den, säger hon.

De berättar att gäster smygrökte när förbudet trädde i kraft.

– Men vakterna var ganska duktiga på att säga till och jag tror det försvann efter tag. Det var en vanesak. Jag feströkte bara men sen slutade man med det för det var kallt och knöligt när man skulle ut, säger Mia.

I dag driver paret Nygårds Värdshus och tycker att rökförbudet var rätt beslut.

– Det är färre rökare idag och de som röker tycker det är helt okej att gå en bit. Man tror ibland att det är så himla svårt att ändra beteende, men det är det inte.

Fanns farhågor

Införandet av ett rökförbud röstades igenom i riksdagen den 12 maj 2004. Ja-sidan vann med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.

Samtidigt fanns farhågan för att restaurangerna skulle lida ekonomisk skada av förbudet. Enligt branschorganisationen Visita var tappet emellertid noll eller högst försumbart.

Frågar man Pierre Goge har förbudet snarare gjort krogarna trevligare att vistas på.

– Tänk dig själv att en familj kommer för att äta mat, och så sitter någon bredvid och röker. Det är äckligt, säger han.

Sedan införandet har stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2009 var det 12,8 procent av länsinvånarna som rökte dagligen. I dag är den siffran 5,5 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Sundbyberg har andelen rökare minskat ännu mer på samma tid: från 15,2 till 3,1 procent.

"Jävligt trevligt"

Kroggästen Monika Brandt rökte inte ens på den tiden då det var "inne". Att besöka dansställen som Lorry innebar därför något av en omställning.

– När man kom in kände man direkt att det var som en dimma. Det var en helt annan värld, säger Monika.

Numer får man röka varken inne på krogarna eller på dess uteserveringar.

Numer får man röka varken inne på krogarna eller på dess uteserveringar.

Angie Gray

Frågan är vad man stör sig på med dagens krogliv i Sundbyberg?

Inget särskilt, svarar gänget på Tre bröder.

– När det finns så många ställen undviker man de dåliga, säger Kaarina.

Så ingen stök och ingen rök för er?

– Nej. Det är jävligt trevligt, säger Kjell.