Kvinnor får tränga ihop sig med sina barn om det blir skilsmässa – om de alls får några lån. Så mycket mer än 40 kvadrat har de inte råd med, om de ska bo kvar i sitt område. En av tre stannar uppger att svårigheten att hitta en bostad är en bidragande orsak att stanna kvar i en relation de annars skulle lämna.

– Det är skrämmande att vi i ett såpass jämställt land ser de här skillnaderna, säger Emma Persson, privatekonom vid Länsförsäkringar.

De har använt lönestatistik från SCB och kvadratmeterpriser från Mäklarstatistik, och räknat fram hur många kvadratmeter bostad män och kvinnor skulle ha råd med var för sig.

Säljer gemensamma lägenheten

Utgångspunkten har varit ett par med två barn som köpt en lägenhet på 100 kvadrat, med en belåningsgrad på 80 procent, som skiljer sig och ska skaffa bostad i samma kommun eller stadsdel.

Vid köp av ny bostad har vinsten på den gamla lägenheten stoppats in som kapital på den nya. De har räknat med en månadsavgift på 4 000 kronor, och ansökt om bolån utifrån detta och respektive genomsnittsinkomst.

Får inga lån

Då visar det sig att snittinkomsten för kvinnor i Botkyrka, Haninge, Norrtälje, Sigtuna, Södertälje, Upplands Väsby och Upplands-bro är för låg för att de alls ska få lån.

– Vi vill belysa hur viktigt det är, särskilt för kvinnor, att tänka ett extra varv kring sin ekonomi. Det är sorgligt hur kvinnor fortfarande ligger efter i inkomster och sparande, säger Emma Persson.

Efter en skilsmässa är det vanligare att mamman bor i hyresrätt medan papporna bor i bostadsrätt eller småhus, enligt henne.

Tufft hitta bostad i stan

Störst bostad har kvinnor i Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Sollentuna, Nykvarn, Nacka, Täby, Danderyd och Ekerö råd med. Det är även i de kommunerna som männen kan köpa lite större bostäder.

När det gäller Stockholm stad så har varken kvinnor eller män råd med särskilt många kvadrat. Vasastadskvinnan kan köpa 15,2 kvadrat och exmannen 25 kvadrat.

I Spånga-Tenska kan kvinnan köpa 45,3 kvadrat medan mannen har råd med 74,7 kvadrat.

Många trångbodda

Alternativet kan vara att bo trängre. Enligt Boverket beräknas 15 procent av hushållen i Storstockholm vara trångbodda.

Emma Persson uppmanar alla par att ta ett samtal om ekonomin.

– Se till att båda har ett sparande, att den som stannat mest hemma med barnen kompenseras, och att man står i bostadskö, säger hon.

(0.0 betyder att inkomsten är för låg för att över huvud taget kunna få en bostad)

Källa: Länsförsäkringar