Intresset för matlagning har Roy Nader fått från sin familj, och han säger att maten är en samlingspunkt som knyter dem samman. För honom är julen är en av årets viktigaste högtider.

– Det är mycket tradition i mat, det finns alltid någon i ens familj som är bäst på köttbullar, Jansson och omeletten. Ibland finns folk inte med en längre, att laga deras recept ett sätt att minnas dem, säger han.

I år kommer många inte kunna samlas som vanligt, och vissa blir helt ensamma på julafton. Men Roy Nader menar att det ändå går att få till julstämningen.

– När man inte kan ses allihopa är mitt tips att ringa farmor och mormor och fråga om deras recept. På så sätt blir de delaktiga i julfirandet, och sedan lagar man maten tillsammans med sina barn.

LÄS ÄVEN: Västerortsbor gör upp om titeln Sveriges mästerkock

Rulla själv eller beställa hem

Vill man laga maten själv tycker Roy Nader att man ska satsa på några få rätter som köttbullar, Jansson, två till tre goda sillsorter, en omelett och julskinka.

Känns det istället olustigt att laga mat ensam tipsar han om att många restauranger erbjuder hemkörning av julbord.

När han tävlade i Sveriges mästerkock blev juryn imponerad av hans köttbullar, som nu har en given plats på hans eget julbord.

– Hemligheten är ha i en gnutta kanel och kryddpeppar. Det gör att man får bort alla typer av bismaker som kan finnas i köttfärsen och skapar en slags umami.

Hur kommer du själv fira jul i år?

– Jag ska få ett till barn närsomhelst, så det blir inte ett stort firande.