Matfantast. Roy Nader var med och tävlade i Sveriges mästerkock 2020. Nu tipsar om vad som är viktigast på julbordet. Foto: Mostphotos/Mikael Andersson

Så lyckas du med julbordet

I vintras var Annedalsbon Roy Nader en av de tolv finalisterna i tv-programmet Sveriges mästerkock. Nu ger han sina bästa tips på hur du lyckas med julbordet.

  • Publicerad 11:26, 17 dec 2020

Ring farmor och mormor och fråga om deras recept.

Intresset för matlagning har Roy Nader fått från sin familj, och han säger att maten är en samlingspunkt som knyter dem samman. För honom är julen är en av årets viktigaste högtider.

– Det är mycket tradition i mat, det finns alltid någon i ens familj som är bäst på köttbullar, Jansson och omeletten. Ibland finns folk inte med en längre, att laga deras recept ett sätt att minnas dem, säger han.

I år kommer många inte kunna samlas som vanligt, och vissa blir helt ensamma på julafton. Men Roy Nader menar att det ändå går att få till julstämningen.

– När man inte kan ses allihopa är mitt tips att ringa farmor och mormor och fråga om deras recept. På så sätt blir de delaktiga i julfirandet, och sedan lagar man maten tillsammans med sina barn.

LÄS ÄVEN: Västerortsbor gör upp om titeln Sveriges mästerkock

Rulla själv eller beställa hem

Vill man laga maten själv tycker Roy Nader att man ska satsa på några få rätter som köttbullar, Jansson, två till tre goda sillsorter, en omelett och julskinka.

Känns det istället olustigt att laga mat ensam tipsar han om att många restauranger erbjuder hemkörning av julbord.

När han tävlade i Sveriges mästerkock blev juryn imponerad av hans köttbullar, som nu har en given plats på hans eget julbord.

– Hemligheten är ha i en gnutta kanel och kryddpeppar. Det gör att man får bort alla typer av bismaker som kan finnas i köttfärsen och skapar en slags umami.

Hur kommer du själv fira jul i år?

– Jag ska få ett till barn närsomhelst, så det blir inte ett stort firande.

Roys köttbullar

Ingredienser:

250 g nötfärs

250 g fläskfärs

100 g gul lök, finhackad

1 ägg

1,5 dl ströbröd

1,5 dl vispgrädde

2 msk kalvfond (eller oxfond)

1 msk japansk soja

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar, nymald

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kryddpeppar

smör, till stekning

Gör så här:

Stek löken mjuk i smör. Låt svalna. Rör ihop lök, ströbröd, fond, grädde, soja, ägg och alla kryddor till en jämn smet. Blanda den smeten med färsen till en jämn smet.

Rulla köttbullar av smeten och stek dem i smör i en stekpanna på medelhög värme.

Källa: köket.se

Visa merVisa mindre