I Vega skvallrar byggmaskiner, buller och kranar om att det byggs för fullt. Sedan januari jobbas det flitigt med 125 nya hyresrätter nära stationen.
Men trots det ihärdiga byggandet är snittkön för en hyreslägenhet i kommunen 6,5 år. Och här i Vega är den ytterligare något högre på 7,1 år. Det är dock lägre än länssnittet på 8,8.
Isabelle Ekholm hade 12 års kötid när hon tackade ja till sin hyresrätt i Vega.
– Jag tycker det är mycket kötid för hyresrätter generellt. Om du inte har typ 15 år så får du inget.
Isabelle Ekholm behövde 12 års kötid för att få sin hyreslägenhet i Vega.
Angie Gray
Mycket nyproduktion
Flest hyreslägenheter de senaste fem åren har hyrts ut här i Vega, 1164 stycken jämfört med 735 i andraplacerade Handen. En överväldigande majoritet är nyproduktion vilket därmed ofta innebär högre hyror.
– Man behöver hög kontantinsats för att köpa lägenhet och många har inte den ekonomin. Det blir svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden när det inte finns hyresrätter och bostadsrätterna är för dyra. Det blir tydligt att hyresrätterna är för få, säger Isabelle Ekholm.
Christina Brown, 23 år, blir förvånad när hon hör om kötiden.
– Det är jättelång tid. Jag trodde det skulle vara kortare här eftersom det är ett nybyggt område och det byggs hela tiden.
Nya hyresrätter byggs i Vega genom projektet Atlantis av Stena Fastigheter. I Vega finns 33 procent småhus, 36 procent hyresrätter och 31 procent bostadsrätter.
Angie Gray
Fokus på bostadsrätter framåt
Enligt Länsstyrelsens statistik är Haninge den kommun som byggt näst flest hyresrätter i länet de senaste 10 åren, efter Stockholms stad. 1014 hyresrätter färdigställdes under 2023, att jämföra med grannkommunen Huddinges 152.
– Man påverkar kötiderna genom utbudet på det som nyproduceras – det tro jag är en av förklaringarna, säger Linus Björkman (M), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor om den något lägre kötiden i kommunen.
Han menar dock att kommunen inte alltid kan styra över varken upplåtelseform eller hyresnivåer när det privata fastighetsägare som bygger på privat mark.
Linus Björkman (M), berättar att det finns ännu inte påbörjade projekt i Tungelsta och Brandbergen där privata aktörer har planer på hyresrätter.
Fredrik Hjerling
I fjol färdigställdes bland annat ett projekt i Brandbergen med 400 hyresrätter och 70 hyresrätter i Västerhaninge. Men det varierar i olika delar av kommunen. Haninge har drygt 30 procent bostadsrätter, 28 procent hyresrätter och 38 procent småhus. En fördelning kommunledningen vill behålla, genom att prioritera att bygga bostadsrätter de kommande åren.
– Jordbro är det område där vi har flest hyresrätter, ungefär 68 procent, och vi ser ett behov av att bredda utbudet med fler bostadsrätter. Det är inte ovanligt att vi hör från unga personer som är uppvuxna i Jordbro och vill investera i en bostadsrätt, att utbudet inte finns och man därför flyttar därifrån. Det är väldigt tråkigt, man ska kunna bo i samma område i alla livets skeenden, säger Linus Björkman.
Jonas Lidman bor i bostadsrätt i Handen. Han reagerar på kötiden. "Det är väldigt mycket. Det borde byggas mer hyresrätter, det är väl en allmän sanning."
Angie Gray