Så sent som i november togs första spadtaget vid Tumba port, där det ska bli 70 nya hyreslägenheter med planerad inflytt i slutet av nästa år.

I dag är kötiden för en hyresrätt i Botkyrka i genomsnitt 7,6 år, enligt statistik från Bostadsförmedlingen. Och att det behövs fler lägenheter i kommunen är det flera Botkyrkabor som vittnar om.

"Köer till du dör"

Britt Nilsen i Segersjö är en av dem. I postort Uttran, som det Segersjö till, är kötiden allra längst med ett genomsnitt på 11,4 år.

– Jag är van vid det. Jag kommer från Norge och där är det köer tills du dör, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att man ska kunna få ärva sina föräldrar kötid. Det fick jag när jag var ung. Det är tråkigt att det ska bli ett sånt här kösamhälle och det verkar inte som att det blir bättre snart.

Britt Nilsen, 79 med hunden Santos. Hon har bott i Segersjö sedan 2008.

Britt Nilsen, 79 med hunden Santos. Hon har bott i Segersjö sedan 2008.

Rebecca Folkesson

I samma kvarter bor Matthias Dahlén med sin familj. Han har bott i Botkyrka i hela sitt liv.

– Hela familjen har alltid velat flytta hit till Segersjö för att det är tryggare. Jag har tur för jag hittade ett bostadsbyte och hon som bodde här innan behövde flytta snabbt. Men det är enda chansen att få en lägenhet nästan, säger han.

Visste du att det var så lång kötid här?

– Nej, det är galet. Det behövs göra någonting. Men det kan inte byggas lägenheter med månadshyror till ockerpriser. Jag förstår att de bygger med en viss standard, men den är för hög för att det ska vara värt det. Det behövs fler billiga lägenheter.

Matthias Dahlén, 37 med dottern Leonora, 7 månader i famnen. Här bor han tillsammans med sin fru och barn i Segersjö.

Matthias Dahlén, 37 med dottern Leonora, 7 månader i famnen. Här bor han tillsammans med sin fru och barn i Segersjö.

Rebecca Folkesson

Trots att Segersjöbon Urban Skytt själv bor i en bostadsrätt så tycker han att kötiderna är för långa och hyrorna för höga för exempelvis ungdomar.

– De flesta har inte så mycket val. Det är inte så att man bara kan köpa en lägenhet som 19-åring. Det måste finnas en tillgänglighet där lägenheterna är billiga och små utan att vara alltför sunkiga. Vi har inte det här, säger han.

Urban skytt, 53, med hunden Vittra.

Urban skytt, 53, med hunden Vittra.

Rebecca Folkesson

Byggs för fullt

Men fler lägenheter ska det bli. Förutom de 70 hyresrätterna i Tumba port byggs det bland annat 1000 lägenheter i Slagsta Strand, 350 bostäder i Hallunda Gård och 100 lägenheter vid Fittja centrum.

Enligt Fredrik Vitrera Luiga, tillförordnad vd för Botkyrkabyggen, är centrala Tumba det mest efterfrågade området. Och de flesta önskar sig en mindre hyreslägenhet.

– Hyresrätterna i Tumba Port passar både unga som behöver en första lägenhet och seniorer som vill flytta till en mindre lägenhet centralt, dessa grupper är i stort behov av fler hyresrätter, säger han.

Vilka typer av bostäder prioriterar ni?

– När Botkyrkabyggen tittar på nyproduktion så handlar det ofta om vilka bostäder som kan efterfrågas, även ekonomiskt. Samtidigt görs det analyser av vår egen bostadskö och hur förutsättningarna ser ut att nyproducera i vissa specifika områden.

Hur ska man säkerställa att lägenheterna är tillgänglig för alla, sett till hyra och standard?

– Vi satsar på att bygga ytsmarta hyresrätter på centrala platser i kommunen och försöker hålla nere produktionskostnader och hyror för nybyggda hyresrätter. Hyran sätts i förhandlingar med hyresgästföreningen. Så det går inte att säga exakt hyra i förväg, säger Fredrik Vitrera Luiga.