Simon Andersson och Lage.

Simon Andersson och Lage.

Angie Gray

Simon Andersson, 34, med Lage, 1, Bandhagen

– Vi har börjat med matplanering. Jag försöker göra ett veckoschema och storhandla så att det inte ska bli en massa spontana köp och onödiga utgifter. Det blir en hel del storkok, till exempel ärtsoppor och linssoppor. Just nu har jag torra kikärtor som jag ska göra biffar på – det ska bli söndagens middag.

Misael och Angel Guagua.

Misael och Angel Guagua.

Angie Gray

Angel Guagua, 46, med Misael, 8, Enskededalen

– Jag jämför priser i olika mataffärer och köper mindre frukt och kött, som har blivit dyrare. Förut brukade jag resa ganska mycket, till Spanien bland annat, men nu sparar jag pengar i stället. Jag har egen firma och det är mycket jobb just nu, jag tänker att allt löser sig om man har ett arbete.

Per Eklund och Silas.

Per Eklund och Silas.

Angie Gray

Per Eklund, 29, med Silas, 7 månader, Farsta

– Det är ett svårt läge just nu, vi hoppar mellan olika mataffärer och kollar på extrapriser som de flesta andra. Det är tufft när en i hushållet är föräldraledig, men snart kommer äntligen barnbidraget. Vi försöker spara på el och laga mat hemma.

Lotta Liljhagen.

Lotta Liljhagen.

Angie Gray

Lotta Liljhagen, 39, Huddinge, jobbar i Farsta

– Jag kommer att få en bra januarilön. Jag jobbar med ögonfransar och naglar, och december med jul och nyår är den bästa månaden i min bransch. För att spara pengar så skippar jag att äta ute och köper inte så mycket kläder. Men jag är ganska dålig på att kolla priser i mataffären.

Gertrud Björnfot.

Gertrud Björnfot.

Angie Gray

Gertrud Björnfot, 83, Älvsjö

– Att planera sin ekonomi långsiktigt är livsviktigt. Jag har nyligen sålt min lägenhet och flyttat till ett seniorboende, det gör att jag har en slant över att leva på. Men jag måste också spara nu. Jag lagar mat hemma och bakar på kvällen för att spara pengar på elen. Jag lagar mycket soppor. I måndags gjorde jag mat så att jag har i två veckor framåt.