I entrén till Ica Kvantum i Vallentuna centrum står en skylt som uppmanar kunderna att gå in ensamma.

– Det är det svåraste, säger Victor Karlsson, ställföreträdande butikschef.

– Vi försöker kommunicera till alla men vi kan inte tvinga folk och vi slänger inte ut någon. När vi vet att vi har många kunder försöker vi ha en kundvärd som säger till.

Med en säljyta på 2 300 kvadratmeter kan de släppa in 150 personer.

– Vi har beställt en digital räknare som levereras först om två veckor. Fram till dess går personalen ett varv runt butiken och räknar alla.

När vi besöker Vallentuna centrum är det fredag eftermiddag och Ove Arksand från Ormsta har precis besökt Ica.

”Kunderna är medvetna”

– Jag tycker inte att folk kom för nära. Är det fullt får man väl gå någon annanstans eller vänta. Jag har aldrig backat ut ur affären själv. Men jag passar mig för jag är själv i riskgrupp, säger han.

På Lejonkulan har det hittills varit lätt att hålla koll på att inte fler än åtta personer kommit in.

– Kunderna är så medvetna att de går ut och väntar. Men vi hade alldeles nyss en situation då vi blev åtta. En hel familj var inne och vi sa till att om en till kommer måste jag be dem som inte ska handla att vänta utanför, säger Lili Thimrén Karlsson.

På Filmakuten, som också har paketutlämning, är tre personer maxantalet. Kunderna kommer in en och en i en jämn ström.

– Det funkar bra, säger Fairouz Tarraf som driver butiken med sin man.

– Det enda problemet är ungdomar som är vana att komma in flera samtidigt. Då får vi säga till att sällskapet får vänta utanför. Hittills har ingen tagit illa vid sig. De vet, men de glömmer.

Hyfsad jul för handlarna

Regeln om maxantal är inte det tuffaste butiksägarna varit med om under pandemin. Många berättar att våren 2020 var riktigt svår, men att försäljningen sedan hämtade sig och att julhandeln trots allt blev hyfsad.

– Den var helt okej sista veckan innan jul, men innan dess hade vi stiltje, säger Maria Öhman på Max Fashion.

Och det lilla, lokala centrumet kan ha en fördel i pandemitider.

– Kunderna kan se efter innan de går in att det inte är mycket folk. Fortfarande har vi kunder som ber att få komma in innan vi öppnar eller handla när vi stängt. Så gör man inte i ett stort köpcentrum, säger Lili Thimrén Karlsson.