En slaskig januaridag kanske Solparken inte ser särskilt mycket ut för världen.

Men med rhododendron i blom och ankor i dammen är det riktigt mysigt, intygar familjen Jonason-Falck. De bor ett stenkast härifrån och är, liksom många andra, stammisar i Råsundas småparker.

– Vi är väldigt många hundägare som går här. Ibland tar folk med sig en kaffe ut till bänkarna. På sommaren blir det mer häng, vi brukar vara i Slottsparken här uppe och grilla och sola. Parkerna är kanon för oss som bor i lägenhet och saknar trädgård, säger Elly Jonason.

Hunden Lucas hoppar runt matte, barnen Sam och Noa ramlar runt i en snöhög.

– Vi flyttade från betongen på Odenplan och är glada för alla grönytor. Det man kan önska är mer sammanhängande parkmiljö ned mot sjön utan bilvägar emellan, och mer grönt på andra sidan Råsundavägen, säger Elly.

Biologisk mångfald

Solna ska bli grönare. Den biologiska mångfalden i kommunen ska öka och de offentliga miljöerna ska erbjuda både lek och aktivitet och rekreation.

Det är några av hörnstenarna i Solnas grönplan.

I december klubbade staden ett program som beskriver hur målen ska nås.

Det handlar bland annat om att utveckla naturstråk och parker, att plantera ängsmark och att anlägga reningsdammar för dagvatten.

– Naturen är jätteviktig för en storstadskommun som Solna. I ett rekreativt syfte, för invånare och besökare att njuta av, och ur ett biologiskt mångfald-perspektiv, säger Magnus Persson (C), tekniska nämndens ordförande.

Vid exploatering ska gröna värden bevakas, slås fast.

Att Solna ska växa med 800 bostäder per år är ingen motsättning till en grönare stad, anser Magnus Persson.

– Vi har ett antal exploateringsprojekt där man utformar nyproduktionen på ett sätt så att det blir grönare. Det gäller att hitta smarta lösningar. Då kan man få till ett ökat antal bostäder och mer grönska samtidigt.

Han exemplifierar med nya kvarter på Södra Långgatan i Vasalund där en p-plats blivit en grön gård, och asfalterade ytor vid Haga Norra som ersätts med växtlighet.

Kompensationsåtgärder

Kritiserade planer på byggen i Nationalstadsparken, som Mitt i berättat om i flera artiklar, anser inte Magnus Persson innebär något betydande intrång i naturen.

Däremot ska Solna jobba med kompensationsåtgärder i de fall grönska tas i anspråk enligt planen.

I ett aktuellt projekt vid Solnavägen vill Veidekke bygga 600 lägenheter och flera kontor i samband med nya tunnelbanan. Detta bedöms äventyra naturvärden och kan påverka både djur- och växtliv negativt.

– Både staden och exploatören går in med pengar för kompenserade åtgärder i södra Hagalundsparken. Det handlar bland annat om att plantera fler träd som gynnar den biologiska mångfalden och bidrar till en grön länk över järnvägen.

Om träd fälls ska återplantering ske regelmässigt, säger Magnus Persson. Ett större sådant projekt är på gång på Gustav III:s boulevard i Frösunda.

Generellt ska mer krut läggas på växtlighet.

– I årets budgetsatsning har vi fem miljoner extra för att plantera ut träd och buskar i Solna, exakt var är inte bestämt, säger Magnus Persson.

I morgon: Naturföreningens svar – "Vår bild är att exploatering alltid går före naturen i Solna"