Inte många rör sig i Skrapan, köpcentrumet strax söder om Medis, den här torsdagsförmiddagen. I atriumet omgärdar ett byggplank platsen där kafé Götgatan Stories låg, i väntan på att det ska ersättas.

– Vi har tappat jättemycket. Det har varit tuffa tider, vi visste länge inte om vi skulle klara oss, säger Tomas Housig, frisör på Headspot Skrapan, som ligger på ovanvåningen.

– I huset sitter många företag. De brukar klippa sig hos oss, men många har jobbat hemifrån och vi har drabbats av det också, säger kollegan Linda Letaief.

Från gallerian har flera butiker försvunnit. Vapiano, en 3-butik, Room, för att nämna några.

Gallerians gemensamma arbetsytor har stängt för att minska smittspridningen.

– Det påverkar alla här, speciellt oss på ovanvåningen som inte syns lika bra. Vi kämpar för att få kunder. Vi har varit aktiva på sociala medier för att få hit folk, säger Tomas Housig.

Förvaltaren har hjälpt till, och har bland annat genom hyreslättnader. Nu börjar de på Headspot se en ljusning.

– Det har vänt. Det är mer bokningar, folk har börjat vaccinera sig och vågar sig ut mer.

Vana med restriktioner

Snett mitt emot Headspot ligger Tasty America, en butik med specialimporterade varor, främst från USA. Där jobbar Susan Ramy.

– Det är lite två ut, en in vad gäller butikerna här. Vi har haft det tufft, men det går bra. Vi har så mycket godis och konstiga, utländska grejer, folk tycker det är intressant.

På gatuplan har Maria Eriksson precis öppnat pop up-butiken Maria Ellen Lé Shop, med fokus på second hand-kläder. Tidigare hade hon butik på Högbergsgatan.

– Jag tycker det fungerar allt bättre, folk börjar vaccineras och vet hur de ska bete sig i förhållande till restriktionerna.

Svåraste året någonsin

Det har varit ett av de svåraste åren någonsin för cityhandeln, medger Martin Sandgärde, handelschef på Vasakronan som förvaltar centrumet. Samtidigt menar han att mer lokala gallerior, likt Skrapan, klarat sig bättre än motsvarande ställen i City.

Att lokaler gapar tomma här beror dock inte på corona, utan på att Vasakronan håller på att utveckla Skrapans utbud och en omställning av innemiljön pågår.

– Inom kort kan vi presentera en ny satsning på i stort sett hela det övre planet, som vi redan före pandemin fattade beslut om att tomställa.

Flera av övervåningens butiker flyttas därför till nedre plan. Vad för koncept som är på gång vill Martin Sandgärde inte gå in på än, säger att arbetet med den påbörjas efter årsskiftet, och att en lansering är att vänta efter sommaren 2022.

Mycket på gång

Vad han däremot kan berätta är att en restaurang med lokal koppling tar Götgatan Stories plats till hösten, med en stor uteservering. Ambitionen är att dela upp Vapianos gamla lokaler, och där ge plats för välmående och träning, och kanske kombinera det med restaurang.

På innergården ska kvartersodlingen Cubegreens flytta in för att förse området med egenproducerade sallader och örter. Där ska också erbjudas möjligheter för träning och event.

Inom kort hoppas Martin Sandgärde kunna berätta om än fler aktörer som är på ingång.

– Målet för Skrapan är att göra den till en ännu bättre mötesplats.