Mitt på Söder. Skrapans köpcentrum i två plan öppnade 2007, och här ryms ett 30-tal butiker. Foto: Pekka Pääkkö

Så har det gått för Söders gallerior under pandemin

Pandemin har slagit hårt mot handeln, och Söders gallerior har det gångna året varit tommare än någonsin. Flera butiker har försvunnit, men nu anas en ljusning i coronamörkret

  • Publicerad 16:26, 4 jun 2021

Inte många rör sig i Skrapan, köpcentrumet strax söder om Medis, den här torsdagsförmiddagen. I atriumet omgärdar ett byggplank platsen där kafé Götgatan Stories låg, i väntan på att det ska ersättas.

– Vi har tappat jättemycket. Det har varit tuffa tider, vi visste länge inte om vi skulle klara oss, säger Tomas Housig, frisör på Headspot Skrapan, som ligger på ovanvåningen.

– I huset sitter många företag. De brukar klippa sig hos oss, men många har jobbat hemifrån och vi har drabbats av det också, säger kollegan Linda Letaief.

Från gallerian har flera butiker försvunnit. Vapiano, en 3-butik, Room, för att nämna några.

Frisörerna Tomas Housig och Linda Letaief på Headspot i Skrapan menar att året har varit tufft, men att bokningarna äntligen börjat rulla in igen. Foto: Pekka Pääkkö

Gallerians gemensamma arbetsytor har stängt för att minska smittspridningen.

– Det påverkar alla här, speciellt oss på ovanvåningen som inte syns lika bra. Vi kämpar för att få kunder. Vi har varit aktiva på sociala medier för att få hit folk, säger Tomas Housig.

Förvaltaren har hjälpt till, och har bland annat genom hyreslättnader. Nu börjar de på Headspot se en ljusning.

– Det har vänt. Det är mer bokningar, folk har börjat vaccinera sig och vågar sig ut mer.

Maria Eriksson driver Maria Ellen Lé Shop, en pop up i Skrapan. "Corona och höga lokalkostnader har varit en utmaning, så i framtiden ska jag bara ha webshop och pop ups." Foto: Pekka Pääkkö

Följer reglerna. Susan Rany har jobbat på Tasty America i fyra, fem månader. Det känns bra att jobba i butiken i pandemin, säger hon, folk håller sig till restriktionerna. Foto: Pekka Pääkkö

Vana med restriktioner

Snett mitt emot Headspot ligger Tasty America, en butik med specialimporterade varor, främst från USA. Där jobbar Susan Ramy.

– Det är lite två ut, en in vad gäller butikerna här. Vi har haft det tufft, men det går bra. Vi har så mycket godis och konstiga, utländska grejer, folk tycker det är intressant.

På gatuplan har Maria Eriksson precis öppnat pop up-butiken Maria Ellen Lé Shop, med fokus på second hand-kläder. Tidigare hade hon butik på Högbergsgatan.

– Jag tycker det fungerar allt bättre, folk börjar vaccineras och vet hur de ska bete sig i förhållande till restriktionerna.

Igenbommat. Skrapans gemensamma arbetsytor hålls stängda för att minska smittspridningen. Foto: Pekka Pääkkö

Svåraste året någonsin

Det har varit ett av de svåraste åren någonsin för cityhandeln, medger Martin Sandgärde, handelschef på Vasakronan som förvaltar centrumet. Samtidigt menar han att mer lokala gallerior, likt Skrapan, klarat sig bättre än motsvarande ställen i City.

Att lokaler gapar tomma här beror dock inte på corona, utan på att Vasakronan håller på att utveckla Skrapans utbud och en omställning av innemiljön pågår.

– Inom kort kan vi presentera en ny satsning på i stort sett hela det övre planet, som vi redan före pandemin fattade beslut om att tomställa.

Flera av övervåningens butiker flyttas därför till nedre plan. Vad för koncept som är på gång vill Martin Sandgärde inte gå in på än, säger att arbetet med den påbörjas efter årsskiftet, och att en lansering är att vänta efter sommaren 2022.

Mycket på gång

Vad han däremot kan berätta är att en restaurang med lokal koppling tar Götgatan Stories plats till hösten, med en stor uteservering. Ambitionen är att dela upp Vapianos gamla lokaler, och där ge plats för välmående och träning, och kanske kombinera det med restaurang.

På innergården ska kvartersodlingen Cubegreens flytta in för att förse området med egenproducerade sallader och örter. Där ska också erbjudas möjligheter för träning och event.

Inom kort hoppas Martin Sandgärde kunna berätta om än fler aktörer som är på ingång.

– Målet för Skrapan är att göra den till en ännu bättre mötesplats.

Skrapan

Stängt:
Götgatan Stories café
Tre
Mobildoktorn
Bankomat
Hypestein

Öppnat:
Instabox
Sprall (pop-up)
Different Things (pop-up)
Bonne Meqanique lastcykelcenter (pop-up)

Anrikt. Ringen i Skanstull öppnade 1982 och är Söders största köpcentrum. Här finns ett 60-tal butiker och restauranger. Foto: Viktor Gårdsäter

Ringens köpcentrum

I Skanstull ligger Ringens köpcentrum, i korsningen Götgatan/Ringvägen. De har också tappat besökare. Mitt i centrumet ligger food courten Teatern, där sittplatserna behövt reduceras.

Den största utmaningen har legat i att se till att restriktionerna följs, menar centrumchefen Anders Salomonsson. Allt till trots verkar det inte gå någon nöd på centrumet.

– Ringen ligger på en strategiskt bra plats, nära tunnelbana och buss, där det rör sig mycket folk. Vi har varit tydliga med att kommunicera vad som gäller till hyresgäster och kunder, och jag tror våra besökare känt sig trygga.

Under delar av pandemin har de även haft en gratis hemkörningstjänst, för de som bor i närheten.

Stängt:
Carlings

Öppnat:
3Butiken

Visa merVisa mindre

Handelsplats. Hornstull centrum invigdes 2013. Det finns plats för 36 butiker, kaféer och restauranger. Foto: Linda Gren

Hornstull

Även i Hornstull Centrum var besökstappet märkbart, när pandemin slog rot i Stockholm.

– Däremot har vi som stadsdelscentrum hela tiden haft folk i omlopp då fler jobbar hemma, skriver centrumets marknadsansvarig Sara Falkevik, i ett mejl.

Under pandemin har en ombyggnad av gatuplanet påbörjats, och slutförts. H&M har även passat på att uppdatera sin butik.

– Restriktioner och social distansering har påverkat alla våra aktörer, men vissa branscher mer än andra. I dag ser vi att besöksantalen börjar öka igen och vi ser positivt på framtiden.

Stängt:
Picard
MQ Marquet

Öppnat:
Hornstull Barber
Elite Nails
Blomsterlandet
Glassbaren King Scoopa
Taverna Lievito
Hawaii Poké

På Långholmsgatan, ett stenkast bort, har cykelbutiken Stålhästen öppnat sin första butik på Södermalm.

Visa merVisa mindre

Modell mindre. I Brunogallerian, på Götgatan 36, finns åtta butiker och en restaurang. Foto: Vilhelm Stokstad

Brunogallerian

Den lilla Brunogallerian, på Götgatspucklen, invigdes 2004. Utbudet är vikt åt lite exklusivare kläder, med butiker som Hope och Samsøe & Samsøe.

I mars förra året försvann H&M från puckeln. Det berodde dock inte på pandemin, utan på vad klädjätten kallade för "löpande optimeringsarbete".

– Klart att besöksantalet gått ner, men vi har klarat oss från konkurser och stängningar, säger Alexander Wijkman, retailansvarig på Novi Real Estate som förvaltar gallerian.

Samtidigt har två butiker nyligen öppnat.

– Det känns väldigt positivt och ger energi. Nu ser vi äntligen en ljusning.

Stängt:
H&M

Öppnat:
Elmopedsbutiken Vässla
& Other Stories (pop up)

Visa merVisa mindre