28 maj förra året var det officiell byggstart för det nya reningsverket i Margretelund.
Då hade bygget redan pågått flera månader, bland annat med förberedande markarbeten. Nu, ett år efter det första symboliska spadtaget, börjar delar av anläggningen ta form.
– Det vi håller på med just nu är pyrolysbyggnaden där man ska tillverka slam-biokol. Byggnationen är mer eller mindre klar och maskinell utrustning är på plats. Det vi håller på med nu är el och automation, berättar Roslagsvattens vd Christian Wiklund.
Pyrolysanläggningen byggs. Här ska stinkande slam förvandlas till biokol i framtiden.
Roslagsvatten
Pyrolysanläggningen är kanske den mest efterlängtade, eftersom den ska göra att både slamlukt och 90 procent av transporterna från reningsverket försvinner. I stället ska anläggningen förvandla slammet till biokol, att använda som bränsle eller gödningsmedel.
– Provdrift är tänkt att bli till årsskiftet, säger Christian Wiklund.
Ännu är ingen del av anläggningen helt klar. Däremot pågår också arbeten med den nya processbyggnaden.
Optimistisk. Christian Wiklund är VD för Roslagsvatten
Mikael Andersson
– Processbyggnaden är det klassiska reningsverket. Där är bottenplattan gjuten och nu håller vi att gjuta tio meter höga betongväggar som ska bli bassängväggar. Det är en väldigt intensiv period.
Bassängerna byggs helt under jord. Tidigare har fördyringar av bygget bland annat berott på inflation och kostnadsökningar. Den här gången har prislappen för bygget ökat ytterligare, bland annat på grund av markens beskaffenhet:
– Det är lite förskjutningar av olika anledningar. Till exempel tog markarbetet lite längre tid eftersom det var mer berg än vi trodde, säger Christian Wiklund.
Håller budgeten?
– Nej, jag tror att vi kommer att få en ny prognos till sommaren. Jag tror vi ligger på åtta procent mer.
– Nu är det snarare 1,6 miljarder (tidigare var maxbudgeten satt till 1 457 mkr, reds anm).
Pyrolysanläggningen från utsidan.
Roslagsvatten
Däremot tror inte Christian Wiklund att risken för nya fördyringar är lika stor när bygget övergår till mer förutsägbara moment ovan jord.
Enligt nuvarande prognos försenas dessutom datum då det nya reningsverket kommer att tas i drift, berättar han. Det datumet har flyttats fram flera gånger, men var så sent som för ett år sedan satt till december 2027. Det nya budet är att anläggningen snarare kommer att tas i drift våren 2028.
– Så klart att det är olyckligt, säger Christian Wiklund, men menar samtidigt att behovet av den nya anläggningen inte är fullt så akut eftersom befolkningsökningen i Österåker planat ut.
Så ska det nya reningsverket i Margretelund se ut. (visionsbild)
Roslagsvatten (visionsbild)
Ägare till det nya reningsverket blir Övar AB som ägs av Österåkersvatten och Vaxholmsvatten, dotterbolag till kommunägda Roslagsvatten. Byggbolaget NCC bygger reningsverket på uppdrag av Roslagsvatten.