De senaste två åren har det inte varit mycket till nationaldagsfirande i Enköping. Det har pandemin satt stopp för.

Men i år bjuder kommunen återigen in till firandei både Skolparken och på Stora torget den 6 juni.

– Det är fantastiskt roligt att vi får fira den här viktiga­ dagen tillsammans igen, säger­ Nina Halden Rönnlund, Enhetschef för Kultur, konst och bibliotek på Enköpings kommun.

Firandet inleds klockan 11.00 på Stora torget med musik. Vid 12.30 leder sedan Hemvärnets Musikkår Uppsala och fanvakten från Ledningsregementet i Enköping en traditionsenlig parad mellan torget och Skolparken.

Skolparksscenen kommer­ att få celebert besök när Idolvinnaren från förra året Birkir­ Blaer uppträder.

– Vi är glada att vi lyckades få med honom. Han kommer att sjunga tolkningar av hans egna sånger, säger Nina Halden Rönnlund.

Men islänningens framträdande är bara ett i raden under nationaldagsfirandet i skolparken. Uppträder gör bland andra också Enköpings kammarkör, Enköpings folkdansgille och artisten Cecilia Pekkari Jäderholm. Jocke Göransson sjunger och leder programmet på Skolparksscenen.

Parallellt med firandet på Stora torget på förmiddagen kommer en ceremoni för nya svenska medborgare bosatta i Enköping äga rum på Kompassen. Medborgarskapsceremonierna har arrangerats i flera år. Men de senaste två åren har de varit digitala.