Det är torsdagskväll i Tensta. Ute ligger grådiset tungt, och människor skyndar fruset hem genom det sista kvarvarande slasket på gatorna. 

Att komma in i Tensta idrottshall, där ett femtiotal unga från Vision Generation Basket, VGB, samlats för att delta i dagens basketträningar, är som ett äntra en annan värld: Det är fokus, skratt, snabba bollar,ryggdunkar, äldre som pratar med yngre och svett. 

– Sådan här stämning är det alltid, om inte ännu bättre. Vi pushar alltid varandra, vi finns alltid där för varandra i klubben, oavsett ålder. Det är nästan svårt att förklara hur viktig basketen är, det är som en drog. Om jag missar en träning känns det som att jag missar en stor del av mitt liv, säger Manar Khalafalla, 17. 

Läs även: Så påverkar fastan kroppen

Fastar tillsammans

Den 22 mars började den heliga fastemånaden ramadan, vilket innebär fasta under de timmar som solen är uppe för många av Sveriges nästan en miljon muslimer. 

Medan vissa ser perioden som en tid för extra mycket vila när det kommer till träning och rörelse kör andra på som vanligt.

För Manar och lagkamraterna Zahur Mohamed, 18, och Fauziah Adam Morllah, 14, som inte är med på bild, innebär månaden nästan extra mycket energi, men på ett annorlunda sätt, berättar de.

I laget är många muslimer, och gemenskapen genom träningen under fastan är något helt utöver det vanliga, enligt Fauziah.

– Det går inte att förklara vad som händer i kroppen, det är som att man får mycket mer styrka men mentalt i stället, vilket gör att man nästan orkar mer på planen ibland. Det är en lagkänsla; vi gör det här tillsammans, vi klarar allt, säger hon.

Manar Khalafalla, 17 och Zahur Mohamed, 18.

Manar Khalafalla, 17 och Zahur Mohamed, 18.

Stefan Källstigen

Tjejerna har tre obligatoriska träningar i veckan och matcher på helgerna. Dessutom har de möjlighet att träna två extra gånger i veckorna om de vill, vilket de nästan alltid gör, även under fastan.

Deras coacher anpassar träningarna en del och har extra stor respekt för att många fastar och inte kan dricka vatten eller få i sig snabb energi. Annars är upplägget ungefär som vanligt, berättar Zahur.

– När man ser att ens lagkamrater som fastar kämpar får man mer styrka själv. Samtidigt ska den som vill träna under fastan inte pusha sig själv för hårt så klart, det är viktigt att känna efter och lyssna på kroppen, alla klarar olika mycket och det är okej, säger hon.

Viktigt att sprida kunskap

Trion har nyligen varit med i Adidas kampanj "Från soluppgång till solnedgång", som syftar till att just sprida kunskap om fysisk aktivitet kopplat till ramadan.

Många som fastar vill i hålla i sin träning, men kunskapen om hur man kan göra detta är begränsad, enligt kampanjen. Därför har de lyfter olika berättelser från svenska muslimer som kombinerar båda delar.

– Det är viktigt att sprida informationen tycker jag, att det går att träna, fastan är inget hinder. Vissa kanske måste lägga upp det lite annorlunda bara, säger Zahur.

Manar tillägger:

– Man kan tänka på att äta extra mycket och näringsrikt under timmarna man får äta, så man orkar. Jag som både spelar basket och gymmar brukar ibland hoppa över att gymma just under fastan för att spara energi, eller göra det på morgonen så att det finns energi kvar.

Fördomar

Utanför planen stöter de ibland på fördomar om fastan. Det kan vara alltifrån folk som tror att det är något som de inte valt att göra själva, eller att folk ifrågasätter och kommenterar deras val, berättar de.

– Fastan är något många ser fram emot, något fint, därför är det trist när folk tror massa saker som de inte vet något om. För just oss är ramadan gemenskap, glädje, att umgås med familj och vänner, att äta väldigt mycket och god mat när solen gått ner. Våra mammor lagar mat som galningar, skrattar Fauziah.

De alla uttrycker att de sett fram emot månaden. Basketen kommer vara det som tar dem igenom de sista timmarna innan solnedgång om kvällarna.

– Alltså, annars om man bara åker hem direkt från skolan, då blir det ofta så att man bara ligger i sängen och tittar på matvideos i mobilen, jag ska inte ljuga, säger Manar.

Ibland bryter de fastan tillsammans efter träningarna.

– Då kommer någon med dadlar, och så äter vi dem. Det är väldigt fint. Även våra kompisar som inte fastar brukar göra det med oss, det är en gemenskap på träningarna i allt vi gör, säger Fauziah.