Perspektiv från Rissne mot de Södra kvarteren i Västra Ursvik. Foto: Sundbybergs stad/DinellJohansson

Så blir stadens nya bro mellan Rissne och Ursvik

Staden går vidare med planerna för den nya gång- och cykelbron mellan Rissne och Ursvik. I slutet av 2023 ska bron vara färdig.

  • Publicerad 06:15, 6 okt 2021

Förra året stängdes och revs den tillfälliga gång- och cykelbro som kopplade samman Ursvik, Rinkeby och Rissne för att bygget med spårbron för tvärbanan skulle sättas i gång.

Staden går nu vidare med planerna för att bygga en ny och permanent gång och cykelbro över Enköpingsvägen mellan norra Rissne och Ursviks västra delar – en bit bort från där spårbron byggs.

– Förutom att fungera som en länk för flera regionala cykelstråk blir den nya gång- och cykelbron också en viktig del av entrén till Sundbyberg från Ulvsundaleden, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd, i en kommentar.

Tolv månader att bygga

Gångbanan på bron ska vara 2,5 meter bred och cykelbanan blir 4 meter bred. Tidsplanen är att bron börjar byggas i början av 2023 och är klar tolv månader senare.

Stadsmiljö- och tekniska nämnden, där Stefan Bergström är ordförande, skickar nu ärendet vidare till kommunfullmäktige, som tar det slutliga beslutet om bron.

Bron, som blir 150 meter lång, ska ansluta till de södra kvarteren som byggs i stadsdelen Västra Ursvik. Staden hoppas att den blir ett nytt landmärke.

– Bron kommer få ett harmoniskt utformat broräcke samt en mycket fin ljussättning, både för den som rör sig över bron och för den som betraktar den, säger Stefan Bergström.

Hoppas på bidrag

Bron kostar 70 miljoner kronor att bygga. Stadens utgiftsdel av detta är 53 170 000 kronor.

Perspektiv mot Ursvik mot Rissne med Bankhus 90 till höger. Foto: Sundbybergs stad/DinellJohansson

Tiderna som gäller

Tidplanen för den nya gång- och cykelbron är att den börjar byggas i början av 2023 och är klar tolv månader senare.

Gångbanan på bron ska vara två och en halv meter bred och cykelbanan blir fyra meter bred.

Den nya bron kostar 70 miljoner kronor att bygga. Stadens del för gång- och cykelbron är 53 170 000 kronor.

Tvärbanebron börjar i sin tur att byggas nu under hösten och tar ungefär 1,5 år att bygga. Tvärbanan beräknas börja trafikera Ursvik under slutet av 2023.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29