Det är 60 år sedan Beatles besökte Sverige första gången. Det firas av Beatles-älskarna i Beatus, också kända som Robert Wells komband, som alltid kommit tillbaka till att lira Beatles musik.

Anekdoter om "beatlarna"

På Spångafolkan bjuder Beatus på historien bakom favoritbandet. Det kommer handla om Beatles musik, deras nyskapande och kreativitet. Bandet berättar även anekdoter om ”beatlarna” som personer och musiker.

– Jag tror redan det är så gott som slutsålt, säger Lena Dinter på Spångafolkan.

Sagolik opera

Det blir även helt andra evenemang på Spångafolkan i vår – bland annat live-sänd opera från operahuset Metropolitan i New York. Den 3 juni går det att se Mozarts ”Trollflöjten” direkt, i en färgsprakande uppsättning med fantasifulla kostymer och scenografi.

Inte prutläge

Projektioner, ljudeffekter och akrobatik och Mozarts dramatiska och sagolika berättelse blandas. Det är dock inte billigt att gå: 275 kronor.

– Det är nog inte priset som avgör om man går, utan om man tycker om opera. Jag tror smärtgränsen går vid 300-350 kronor, säger Lena Dinter.

Var: Spånga Folkets hus, Spångavägen 353.

När: 23 april (Beatus), 16.00–18:00 eller 18.00–20.00. 3 juni (Trollflöjten), 19.00–22.00.

Beatus kommer till Spångafolkan. Foto: Pressbild

Beatus kommer till Spångafolkan. Foto: Pressbild

Pressbild

Poesisamling, bokdebut och iransk roman

Flera författare besöker Vällingby i vår för att prata om sina böcker. Bland annat komikern och poddaren Marcus Berggren som nyligen släppte debutromanen ”En bra plats i skallen”, som kallats ”generationsroman för småstadskillar med NPF-diagnos”.

Skildringen utspelar sig i 32-årige Berggrens hemstad Kungälv under tidigt 00-tal.

Marcus Berggren. Foto: Per Englund

Marcus Berggren. Foto: Per Englund

Per Englund

Fyra killkompisar vill bli något och startar ett band. Romanen har kallats fruktansvärt rolig, fyndig och politiskt inkorrekt. ”Det enda jag ville var att befinna mig på en bra plats i skallen – alla medel var tillåtna, bokstavligt ­talat”, har Berggren sagt.

Nasehs historia om flykt

Athena Farrokhzad kommer att prata om sin nya poesisamling ”Åsnans år” och Negar Naseh om sin roman ”En handfull vind”, som beskrivs som en historia om kamp, flykt, sårbarhet och samhörighet och med mycket kärlek till det iranska kulturlandskapet.

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Vällingby torg 43.

När: 6 mars (Athena Farrokhzad), 27 mars (Negar Naseh) och 24 april (Marcus Berggren) klockan 18.

Negar Naseh. Foto: Maja Flink

Negar Naseh. Foto: Maja Flink

Maja Flink

Karin Boye rap-tolkas på nytt

”Kris” får nypremiär i Vällingby. Föreställningen hade premiär förra vintern och gör nu comeback. Karin Boyes självbiografiska roman har blivit ovanligt musikspäckad, 80 år efter Boyes död.

Skådespelaren och hip hop-artisten Beri Gerwise spelar (och rappar) Boyes alter ego Malin, som genomlider en livskris i 1920-talets Stockholm.

Kris. Foto: Kulturhuset Stadshuset Vällingby.

Kris. Foto: Kulturhuset Stadshuset Vällingby.

Kris

Vuxenlivet hägrar, men allt rämnar för den troende Malin som samtidigt blir hopplöst förälskad. När romanen publicerades 1934 ansågs den kontroversiell.

En lesbisk ikon

Mottagandet i fjol var lysande, menar konstnärliga ledaren på Kulturhuset, Olof Hanson.

– Det är fantastiskt att se blandningen av publik som kommer och ser föreställningen. Vi hade inte riktigt förstått vilken lesbisk ikon Karin Boye är.

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Vällingby torg 43.

När: 28 tillfällen mellan nypremiären 17 mars och 5 maj. Klockan 13, 16 eller 19.

Systarna Kronlöf till West Side Comedy

Skådespelarna, artisterna, stå upp-komikerna – och systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf kommer till West Side Comedy i vår. Bland annat. Petrina Solange, Elin Almén och Zinat Pirzadeh är några andra namn som dyker upp på stand up-klubben på O’learys Vällingby på torsdagskvällarna.

Bianca och Tiffany Kronlöf kommer till West Side Comedy.

Bianca och Tiffany Kronlöf kommer till West Side Comedy.

Paul Edwardss

Även Christoffer Fernis, Simon Garshasebi och Elin Almén tillhör namnen på scen i vår. Klubben har vässat på trubbigheten och är spetsigare än under debutåret, enligt grundaren Nathaniel Glasser Skog.

"Proffsigare i dag"

Hans dröm? Att även få hit Özz Nûjen, Al Pitcher och Johan Glans.

– Vi har färre namn varje kväll, men är bättre. Vi har också köpt in nya stolar och gjort om i lokalen. Klubben är proffsigare i dag, säger han.

Var: O’learys, Vällingby torg 24, Vällingby.

När: Alla torsdagar fram till juni klockan 19.30.

13 rockband en och samma helg

I höstas börjande live-rock äntra scenen på O’Learys Vällingby. Det fortsätter man med under våren. En mindre tvådagars inomhus-festival man kallar Pow Wow Rock Fest väntas bli ett återkommande inslag varannan månad i vår.

Hårdrockare. Mojje Sjögren på O'learys Vällingby.

Hårdrockare. Mojje Sjögren på O'learys Vällingby.

Filip Magnusson

Delägaren och hårdrocksälskaren Mojje Sjögren har haft en förhoppning om att göra källaren till en plattform för rock, jazz och blues i västerort.

– Vi får nog ihop 13 band till 24–25 mars. Jag diskuterar med flera band, men inget annat än Pow Wow Rock Fest i mars är klart än. Man får hålla koll på vår hemsida, säger han.

Har live-spelningar passat in i Vällingby som du hoppats?

– Det måste jag väl säga. Jag kör ju vidare och har köpt in både ljudförstärkningsutrustning och musikinstrument.

Var: Olearys Vällingby, Vällingby torg 24.

När: Pow Wow Rock Fest hålls 24–25 mars.