Det är i år 70 år sedan invigningen av Årsta centrum ägde rum. Femtiotalsmiljön är kulturminnesmärkt och har varit förebild för flera andra centrum. Första helgen i september blir det en massa olika gratisaktiviteter runt torget i dagarna tre.

Vad sägs om att till exempel hänga med Erik Ahlsén, son till en av arkitekterna som ritade Årsta torg, på rundvandring? Dessutom kommer Dramaten, som även deltog på invigningen 1953, och lokala band som gjort hyllningslåtar till stadsdelen. Det blir även stand up, konstvandringar, allsång, föredrag och en politisk kulturdebatt.

– Det är en otrolig spännvidd i programmet, vilket känns kul. Det speglar vad vi sysslar med, säger Agneta Mogren, verksamhetschef på Årsta Folkets hus som är huvudarrangör.

Fredagskvällen inleds med utebio. Klockan 19 visas den animerade, svenska filmen "Topp 3" – en komedi med HBTQ-tema som vunnit pris på filmfestival i Los Angeles. Det kommer även att visas journalfilmer med bilder från gamla Årsta. Dessutom har Enskede fotoklubb satt ihop ett bildspel med historiska bilder och vykort från stadsdelen. Inne i Folkets hus ska Årstaskolan ha en utställning, säger Agneta Mogren.

Vad är du själv mest nyfiken på?

– Erik Ahlséns rundvandring, han ska visa privata bilder från Årsta. Sen är ju alltid allsång himla kul, säger Agneta Mogren.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) kommer till Årsta torg och inviger jubileet den 2 september klockan 12. Ett program för 1-3 september kommer att finnas på Årsta Folkets hus hemsida. Festen arrangeras med stöd av Stockholms stad och i samarbete med en rad aktörer.