Kopparstölder har stoppat tågtrafiken genom Kungsängen och Bro vid tre tillfällen på kort tid. Den 28 mars och två gånger under samma dag den 2 april.
Det här har påverkat pendeltågstrafiken och de redan ansträngda resenärerna som vill ta sig till och från Upplands-Bro och Bålsta.
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Han beskriver att den del i systemet som är föremål för sabotage är så kallade återledningar.
– Det här är de ledningar som leder bort den överskottsel som tågen tar emot från luftledningarna. Det är dessa som man är ute och kapar av. Men det är fullständigt vansinnigt att ge sig på de här ledningarna. Kommer det ett tåg smäller det till med 16 000 volt i kroppen på den som står och kapar.
Bengt Olsson är samtidigt tydlig med att detta inte är något nytt, man har sett problemet över tid.
– Det fluktuerar ganska kraftigt upp och ner, med priset på koppar.
Trafikverket samarbetar med polisen och är av uppfattning att det i många fall är grupper från utlandet som genomför sabotagen och stölderna. Man har som rutin att polisanmäla alla sabotage och skadegörelse.
– Det kan vara organiserat, någon som ger sig dit och kapar och någon annan som kommer dit och lastar.
Vad kostar dessa sabotage?
– Det är inte materialet eller kostnaden för att byta som är huvudsaken. Utan det är de hundratals eller tusentals resenärer som påverkas när tågen inte kan gå.
Han berättar att ett arbete pågår sedan tio år tillbaka där man byter ut kopparledning mot aluminium, eftersom detta är mindre stöldbegärligt.
– Det är något vi försöker göra löpande. Så fort det är ett underhållsarbete tittar man på om det är utbytbart. Men det är inte bara att byta en sladd mot en annan. Man måste säkerställa att hela systemet funkar, säger Bengt Olsson.
Locket på från SL
Trafikförvaltningen (SL) säger att de inte ansvarar för anläggningsdelarna utan att det är Trafikverket.
Trafikförvaltningen vill inte svara på frågor om varför pendeltågsnätet i nordvästra Stockholm drabbats upprepade gånger den senaste tiden. Man vill heller inte kommentera vilka åtgärder som vidtas för att säkerställa att fler sabotage inte inträffar. Ett sådant arbete tycks dock pågå:
"Skadeprevention hanteras inom ramen för vårt allmänna verksamhetsskydd. De är av naturliga skäl väldigt förtegna med hur de arbetar för att inte underlätta för de som begår brott. Därför kan jag inte säga något mer kring deras arbete", skriver Sophie Gunnarsson, presskommunikatör, i ett mejl.
Polisen och länsstyrelsen
Polisen i Stockholm känner inte till om, och isåfall var inom myndigheten, händelserna ska ha polisanmälts.
– Det är lite som att hitta en nål i en höstack, säger Nadya Norton vid polisens mediecenter.
Kommunpolisen i Upplands-Bro Magnus Nilsson känner till händelserna och uppger att han söker kontakt med Trafikverket för att informera sig.
Mitt i har även sökt Samverkan Stockholmsregionen (SSR) vilket är en plattform där 37 aktörer ingår och arbetar för att minska samhällskonsekvenserna vid samhällsstörningar. Här ingår bland annat länsstyrelsen, polisen, kommunerna och försvarsmakten. Länsstyrelsens pressavdelning säger att frågan varit uppe på senaste samverkansmötet, men hänvisar Mitt i till polisen och Trafikverket.
Sabotage slog ut pendeln – tåg tvingas dela spår
Ännu en kopparstöld slog ut pendeltågstrafiken under morgonen. Nu tvingas tågen dela på ett spår mellan Kungsängen och Bro.
Tidigt på onsdagsmorgonen stod pendeltågstrafiken på linje 43 stilla mellan Bro och Kungsängen. Orsaken var sabotage i form av kopparstöld, enligt SL.
Stoppet hävdes klockan 06.24, och trafiken kunde återupptas – om än begränsat. För närvarande samsas tågen om ett spår mellan Kungsängen och Bro.
– Trafikverket lyckades snabbt öppna ett av två spår. Den negativa trafikpåverkan har i princip uteblivit, vilket är mycket glädjande, säger Alexander Krajisnik på SL:s pressjour.
Enligt honom är inga tåg inställda, och det finns i nuläget inga större förseningar.
Bara några dagar tidigare drabbades pendeltågstrafiken av ett liknande avbrott, då en kopparstöld mellan Bålsta och Kungsängen stoppade tågen i flera timmar.
Trafiken stoppades mellan Bro och Kungsängen på grund av sabotage.
Mikael Andersson
Sabotage slog ut pendeln – tåg tvingas dela spår
Kopparstöld lamslår pendeltrafiken – stopp och förseningar
Pendeltågstrafiken dras med stora problem under fredagsmorgonen, med stopp på linje 43 mellan Bålsta och Kungsängen och förseningar på flera andra linjer.
– Det kommer dröja minst till klockan 12 innan tågen är igång, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.
Sedan klockan 06.00 på fredagsmorgonen har pendeltågstrafiken på linje 43 mellan Bålsta och Kungsängen stått stilla på grund av ett signalfel, orsakat av en kopparstöld.
– Koppar är stulet, dessa ledningar behövs för driften och vi håller på för fullt med att få fram nya ledningar. Det kommer dröja till minst klockan 12 innan vi är klara och tågen kan rulla igen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.
Under stoppet har fyra ersättningsbussar satts in mellan stationerna, med stopp i Bro i båda riktningarna. Även fjärrtågen från Göteborg till Stockholm påverkas. De måste under reparationerna vända i Västerås och resenärer bussas just nu in till Stockholm.
Ytterligare förseningar
Samtidigt påverkas även pendeltågslinjerna 40, 41 och 43 av förseningar till följd av tidigare signalfel mellan Solna/Sundbyberg och Stockholm Odenplan samt mellan Ösmo och Nynäsgård.
Här saknas besked om när trafiken kan återgå till normala tidtabeller.
Resenärer uppmanas att räkna med längre restider och hålla sig uppdaterade via SL:s informationskanaler.
Stopp i pendeltågstrafiken efter kopparstöld – oklart när felet är löst. Bilden är en arkivbild.
Johan Sjölund