Debatt. Bromma flygplats har avtal fram till 2038, men nu pågår diskussioner om det kan sägas upp i förtid. Foto: Mikael Andersson

S vill se möte om flygplatsens framtid

Socialdemokraterna vill att Stockholms stad samlar partiledare till kommunstyrelsen för att diskutera Bromma flygplats framtid. Men Moderaterna säger att det är ett beslut för regeringen.

  • Publicerad 16:33, 18 jan 2021

Förra helgen gick ägaren till Bra flyg, som står för majoriteten av flygen på Bromma flygplats, Per G. Braathen ut med att bolaget kan tänka sig att flytta sin verksamhet till Arlanda, förutsatt att den flygplatsen byggs ut.

– Antingen finns Bromma kvar till 2038 och vi satsar på att investera där, som vi gjort i 20 år, eller så stänger man nu. Det är inte mitt beslut, men det bör ligga i allas intresse att avklara Bromma-frågan nu, säger Per G. Braathen i en intervju med Dagens Industri.

Tidigare har Swedavia gått ut med att de är öppna för en nedläggning av Bromma flygplats i förtid. Med anledning av det vill nu Socialdemokraterna i Stockholms stad att kommunstyrelsen samlar partiledarna för M, C, L, KD och SD för ett möte om att lägga ner flygplatsen.

– Jag vill att finansborgarrådet bjuder in de partiledare som hittills har röstat nej i riksdagen. Läget är förändrat i grunden nu och Stockholm bör driva på i frågan, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

"Beslut för regeringen"

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger till Mitt i att hon håller med om att ämnet är angeläget efter Bra:s besked, men menar att det är regeringen som behöver ge besked om Arlanda ska utvecklas och om Bromma flygplats framtid.

– Infrastrukturministerns passivitet och oförmåga att ge besked är förödande nu när Stockholm står i startgroparna för en omstart. Staten äger Bromma flygplats, och därmed kan endast regeringen svara på frågan om Brommaflygets framtid, säger Anna König Jerlmyr.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet vill se snabbt beslut om Bromma flygplats