Fastighetskontorets tjänstemän brukade jobba i den vackra 1800-talsfastigheten ”Kanalhuset” mittemot Stadshuset. Sedan de flyttade till tekniska nämndhuset har huset stått tomt.

Fastigheten ska nu byggas om och få 25 konferensrum, samtalsrum och kontorsplatser för stadens anställda.

– Det finns en stor efterfrågan på möteslokaler. Det kan låta tråkigt men om något är dyrt för skattebetalarna så är det att hyra lokaler externt, säger Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd.

Bra att renovera huset, men trist användning. Det anser oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

– Det är ett fint hus vid en av Stockholms största turistattraktioner. Man borde satsa på att ha en publik verksamhet, gärna kultur som det finns ett enormt behov av på Kungsholmen.

Ett evenemangshus

Ett alternativ skulle enligt henne vara att ha ett bibliotek i huset.

– Och man borde se om det går att ha livekonserter här. Det borde inte vara lika svårt med ljud här som på andra platser.

Dennis Wedin kallar förslaget orealistiskt och populistiskt. Han menar att läget vid Stadshuset gör det lämpligt at använda för stadens anställda.

– Vi ska vara pigga på att hitta lösningar för kultur i innerstan, vilket vi gjort i Kreugerska palatset vid Smedsudden till exempel. Stadshuset är dessutom ett evenemangshus som använts mycket mer under den här mandatperioden.

Fastighetsnämnden har nyligen även gått vidare med att sälja ett annat 1800-talshus ett stenkast bort, på Kaplansbacken 10. I dag sitter en del tjänstemäni huset tillsammans med externa företag.

S föreslår även att staden ska behålla det huset och skapa kontorslokaler där i stället för i Kanalhuset.

Svårare att bygga om

Enligt Dennis Wedin skulle den fastigheten dock vara svårare att bygga om.

– Jag är positiv till att fastigheten delvis används för privata kontor, men också om det går att möjliggöra för bostäder. Det skulle innebära en bra försäljning för skattebetalarna.

Emilia Bjuggren:

– Ibland är det mest rationellt att inte äga lokaler som hyrs ut externt. Men Kanalhuset är en fin byggnad på en jättefin plats och någonstans måste kulturen få plats.