Då 16 av 17 valdistrikt är räknade i Upplands-Bro på måndagsmorgonen visar de preliminära röstsiffrorna att Socialdemokraterna ökar med 1,9 procentenheter och får 28,3 procent av rösterna.

https://www.mitti.se/nyheter/moderaterna-haller-stallningarna-i-upplands-bro/repvif!1aPW74DgBavb6Fi5Nef9VQ/

S är därmed Upplands-Bros största parti. Samtidigt ökar V med 1,3 procentenheter till 7,8 procent. Miljöpartiet backar med 0,9 procentenheter till 2,6 procent.

– Vi har gjort ett bra val. Vi har fått ökat stöd och är fortsatt kommunens största parti. Jag är ödmjuk och tackar alla som genom sin röst gett oss sitt förtroende, säger Camilla Janson (S).

Trots att S ökar så ser alliansen med M L C och KD ut att gå mot valvinst enligt de preliminära siffrorna. M ökar med 0,9 procentenheter, C ökar med 0,1 procentenheter medans KD backar med 0,7 procentenheter och Liberalerna backar 3,8 procentenheter.

SD stärker sin ställning som vågmästare och ökar med 0,8 procentenheter till 17,8 procent.

Enligt de preliminära siffrorna samlar därmed M L C och KD 17 mandat i kommunfullmäktige. S V och MP får i nuläget 16 mandat. SD ökar med ett mandat sedan förra valet och har i nuläget åtta mandat i fullmäktige.

– Vi är öppna för samarbete med alla partier, förutom SD, för en stabil majoritet i Upplands-Bro kommun, det behövs i en orolig tid och framtid, säger Camilla Janson.

Ovanstående siffror är preliminära och rösträkningen pågår fortfarande under måndagen. Räkningen väntas fortsätta på onsdag den 14 september då med fokus på utlandsröster och poströster.