Socialdemokraterna ser ut att vara de stora vinnarna i valet till kommunfullmäktige i Stockholm. Och det märks i hur söderortsborna har valt att lägga sina röster. I valdistriktet Örby S ökar Socialdemokraterna med 12,3 procentenheter och får 33,1 procent av rösterna, medan Moderaterna backar 5,9 procentenheter till 24,4 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/s-okar-rejalt-i-stockholm-kan-bilda-majoritet-med-v-och-mp/repvig!qJMujjNQSAViMizlN1xafQ/

I Stureby går det att se samma tendens, i distriktet Stureby N får S 33,6 procent av rösterna (20,1, 2018) och M 16,4 (20,3, 2018). Även Liberalerna backar i distriktet, med 4,6 procentenheter, till 7,1 procent.

Daniel Carlstedt (S), vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, är lite trött när Mitt i når honom på måndagseftermiddagen. Under valnatten befann han sig på Socialdemokraternas valvaka på Stockholm Waterfront.

– Det tog ju ett tag innan man kunde se något resultat. När det väl kom så var det blandade känslor. Vi gör ett fantastiskt val i Stockholm, men på riksplanet ser det mörkare ut just nu. Vi får se när alla röster är räknade, säger Daniel Carlstedt (S).

Att S ökar kraftigt i traditionellt blåa områden tror Daniel Carlstedt bland annat kan ha att göra med partiernas nationella politik.

– Folk ser att M, KD och L har dåligt sällskap och är beredda ge makt till ett parti med rasistiska rötter.

Vad skulle ett maktskifte betyda lokalt?

– Vi vill vända på varje sten för att komma till rätta med segregationen. I stället för att skära ner på öppettiderna på fritidsgårdar och parklekar så vill vi öka dem. Vi vill satsa på fler sommarjobb och badbussar från Rågsved och Östberga.

Moderaternas pressekreterare skriver i ett sms till Mitt i att man avstår från att kommentera det preliminära lokala valresultatet under dagen med hänvisning till att ingenting är helt klart ännu.