Vem trixar mest med budgetsiffrorna?

Det tidigare finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) öppnade årets budgetdebatt med stenhårda anklagelser mot Aida Hadzialic (S), som tagit över styret av Stockholmsregionen i koalition med C och MP och med stöd av V.

– Alla S-löften från valrörelsen har gått upp i rök. Guldet blev tills sand. Istället blir det underskott, kaos och massvarsel redan efter några månader, sa Svenonius.

Mittenkoalitionens budget för 2023 innebär ett underskott på 3,5 miljarder kronor, vilket Aida Hadzialic (S) förklarar med att pensionskostnaderna ökar med miljardbelopp som en följd av inflationen.

– Ni ökar upplåningen och skickar räkningen till våra barn, samtidigt som 1500-2000 anställda i vården kommer att behöva varslas, vilket framgår av sjukhusens remissvar, sa Irene Svenonius (M).

Pengar som inte finns?

Moderaterna lägger, i kontrast mot detta, en budget i balans som samtidigt avsätter flera miljarder mer till både sjukvården och kollektivtrafiken.

Men dessa extramiljarder finns inte i verkligheten, invände företrädarna för det nya styret. 2 miljarder i M-budgeten är en överföring av överskott som gjorts under 2022 – vilket inte är tillåtet, enligt Socialdemokraterna.

– Det strider mot förvaltningslagen och reglerna för god ekonomisk hushållning att flytta pengar på det sättet. Regionens egna revisorer har konstaterat att det inte går att göra så, sa Aida Hadzialic (S).

Gustav Hemming (C) hängde på:

– Skillnaderna mellan våra budgetar blir inte ett dugg mer reella för att ni siffertrixar. Det hjälper inte en enda sjuksköterska och ger inte en enda till SL-buss, sa han.

Håller inte med revisorerna

Men Irene Svenonius höll inte med.

– Nej, det strider inte mot lagen. Revisorerna kan ha åsikter, men det här är något som fullmäktige förfogar över på egen hand. Det är tvärtom ert sätt att budgetera som inte uppfyller lagkraven, sa hon.

Kristoffer Tamsons (M) anklagade därefter MP för att trixa med intäkterna till SL.

– Ni saknar 700 miljoner som ni inte kan redogöra för hur ni ska få in. Det kommer att leda till indragna busslinjer och chockhöjda SL-avgifter, sa han.

Trafiklandstingsrådet Anton Fendert (MP) replikerade att det var M som trixade mest.

– Hur mycket ska du skära på trafiken Kristoffer Tamsons, om du skulle lägga en budget som inte är underfinansierad, undrade även Jens Sjöström (S).