I första hand uppmanar Karin Wanngård (S) regeringen att kasta utredningen om fri hyressättning för nybyggen i soptunnan.

– Jag hoppas att man ser hur hårt det här kommer att slå mot segregationen i Stockholm. Det här är ingenting som man kan införa överhuvudtaget. Det här är marknadshyror och vi vet att det ökar boendekostnaden extremt mycket. I Stockholm med den akuta bostadsbrist som råder så kommer marknadens hyressättning bli väldigt, väldigt hög, säger Karin Wanngård.

S vill slopa markrabatt

Om förslaget ändå blir verklighet så vill Socialdemokraterna i Stockholm att rabatten på markhyran som Stockholms stad idag ger vid nybyggnation av hyresrätter slopas för de värdar som omfamnar den nya hyressättningen.

I dag är markhyran kraftigt subventionerad för att pressa ner kostnaderna och göra det attraktivt att bygga just hyresrätter.

– Vill man ha marknadshyror då ska det genomföras fullt ut. Då ska inte stockholmarna subventionera vinster för företagen. Då får det vara någon rim och reson på det, säger Karin Wanngård.

C: "Underlättar för unga"

Men det centerpartiska regionrådet Gustav Hemming i Stockholm välkomnar utredningen som han menar skulle leda till att fler hyresrätter kommer att byggas, något som kommer gynna unga.

– Marknadshyror är ett förslag som kommer göra skillnad, öppna upp nya flyttkedjor och underlätta för de svagare grupperna på bostadsmarknaden att få ett förstahandskontrakt, säger Gustav Hemming (C) i ett pressmeddelanden.

Kan bli lag nästa år

Justitieminister Morgan Johansson (S) som tog emot utredningen idag betonar att den har kommit till efter en kompromiss med Centerpartiet och Liberalerna. Han understryker att förslaget berör väldigt få hyresgäster och det inte handlar om marknadshyror.

Däremot tycker han att hyresgästens ställning behöver stärkas mer än vad utredningen föreslår, till exempel om hyran ska höjas för att ett område har blivit mer attraktivt.

– Det är för otydligt och vagt. Det måste finnas ett bättre skydd för plötsliga och hastiga höjningar, säger Morgan Johansson.

Han räknar med att lägga fram ett förslag till riksdagen i början av nästa år. Vänsterpartiet har hotat med att försöka fälla regeringen om det sker.