Kaos utbröt under den eritreanska kulturfestivalen Eritrea Scandinavia, som hölls på Järvafältet i början av augusti i fjol.

Arrangörerna bakom evenemanget ska vara trogna den eritreanska regimen, en av världens värsta diktaturer, och många hade rest till Stockholm från hela Europa för att delta i motdemonstrationer på platsen.

Allt resulterade i ett upplopp där drygt 50 personer, varav flera poliser, skadades. 200 personer frihetsberövades och 15 personer avvisades sedan från Sverige. 

Krävt svar

Festivalen ägde rum invid Eggeby gård, som staden äger. Gården drivs av föreningen Järva Folkets park, som får ekonomiskt stöd av staden.

Under festivalen fick arrangören tillgång till funktionsbyggnader, el och vatten från Eggeby gård – något som efteråt har kritiserats från flera håll.

Bland annat har oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L) skrivit en interpellation där han krävt svar om varför stadens lokaler fick användas och om huruvida det är lämpligt att ge kulturstöd till en förening som upplåter sina lokaler på det sättet.

M har även krävt att staden ska verka för att festivalen inte ska kunna hållas igen.

Oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L).

Oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L).

Tom M Kronestedt

"Följt riktlinjerna"

När finansborgarråd Karin Wanngård (S) i samband med senaste kommunfullmäktige i februari svarade på Jan Jönssons interpellation meddelade hon dock att staden trots granskning inte hittat bevis för några felaktigheter i arrangörens ekonomi, verksamhet eller demokratisyn.

"Därmed bedömer stadens förvaltningar att stadens riktlinjer har efterföljts", skrev hon.

Det hela fick Jan Jönsson att se rött.

– Svaret är helt obegripligt. Eritrea är en av de mest totalitära regimerna som finns i världen och det är välkänt att festivalen och arrangörerna har tydliga kopplingar till diktaturen, sa han till Mitt i då.

Vände totalt

Bara några dagar senare gjorde Karin Wanngård dock en helomvändning i frågan. Staden har kommit överens med Järva Folkets park om att inte låna ut lokaler till kulturfestivalen om den skulle arrangeras i år igen, meddelade hon.

Hur kommer det sig att ni vänt?

– Det stämmer att Järva Folkets Park med stöd av kulturförvaltningen efter en genomgång av hanteringen 2023 gjort bedömningen att stadens villkor för uthyrning efterföljdes, vilket jag refererade till i interpellationssvaret.

– Jag kan bara konstatera att det finns olika bilder av detta och i ett sådant här fall får det inte råda några tveksamheter. Ett arbete internt har pågått och nu är vi är överens med Järva Folkets Park om att stadens lokaler inte ska hyras ut till festivalen, säger Karin Wanngård.

Hon meddelar även att man ska se över och stärka stadens regelverk kring lokalupplåtelse och de demokrativillkor som där finns angivna.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Tom M Kronestedt

"Märklig vändning"

Jan Jönsson säger att han tycker att det är bra att man backar i frågan, men ifrågasätter hur Wanngård bara för någon vecka sedan kunnat uttrycka att det inte finns några problem med arrangörernas demokratisyn.

– De har sedan dess fortsatt försvara festivalen, trots kritik och belägg för den nära kopplingen till den eritreanska diktaturen. Den här regimvänliga festivalen borde inte fått komma in i stadens lokaler till att börja med, säger han.