Drygt femtio personer, varav några poliser, skadades. Omkring 200 personer frihetsberövades och 15 personer avvisades från Sverige, i samband med upploppet som uppstod när en eretreansk kulturfestival på Järvafältet i augusti i år.

Arrangörerna bakom festivalen har fått stor kritik för att vara trogna den eritreanska regimen, som pekas ut som en av världens värsta diktaturer, och regimkritiker hade rest till Stockholm från hela Europa för att delta i motdemonstrationer – som urartade totalt.

Vill ha strategi

Efter händelsen har Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd, skrivit en skrivelse till nämnden där han kräver att man upprättar strategier för att motverka att festivalen kommer tillbaka till Järvafältet nästa år.

– Jag vill hålla liv i frågan och inte släppa det här. Jag vill även ha svar från förvaltningens sida och samtidigt locka ut majoriteten för att höra vad de tycker. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att det här inte ska hända igen, säger han.

Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Stefan Källstigen

På senaste nämndmötet i slutet av oktober behandlades ärendet. Då meddelade förvaltningen att möjligheterna att upprätta strategier är små, eftersom man inte har möjlighet att påverka tillståndsgivning för evenemang och sammankomster.

– Det blev även någon vag diskussion om demonstrationsfrihet och yttrandefrihet, men det här har inget med något sådant att göra. Det här handlar snarare om ett kringresande tivoli, det handlar inte om att styra yttrandefrihet utan om att stadsdelen inte ska bli ett skyltfönster för allt som den här festivalen innebär. Det är inte en mänsklig rättighet att vistas på stadens mark, säger Ole-Jörgen Persson.

Måste säga nej

Ole-Jörgen Persson menar att stadsdelen tydligt borde markera gentemot trafikkontoret, som tillsammans med polisen handlägger tillstånd för evenemang, att man inte vill att mark upplåts till sådan verksamhet.

– Då får trafikkontoret i sin tur ta det med sig och säga nej. Det finns all möjlighet till det. Men från majoritetens sida ser jag inga signaler om att man kommer att göra det, det oroar mig djupt inför nästa år, säger han.

Moderaterna i Järva vill att stadsdelen upprättar strategier så att den eritreanska kulturfestivalen inte kommer tillbaka nästa år.

Moderaterna i Järva vill att stadsdelen upprättar strategier så att den eritreanska kulturfestivalen inte kommer tillbaka nästa år.

Stefan Källstigen

Rashid Mohammed (V), ordförande i stadsdelsnämnden, är tydlig med att stadsdelen själva inte kommer hyra ut några lokaler till arrangörerna, men står fast vid att man förutom det inte har någon möjlighet att påverka ett beslut om en festival.

– Vi är kritiska mot den eritreanska regimen och de hemska brott de begår mot mänskliga rättigheter. Däremot har vi som stadsdel ingen makt över vem som kan söka och få tillstånd för olika evenemang på stadens mark, det är polisen som har ansvar för det, med trafikkontoret som remissinstans. Vilken bedömning de gör kan vi inte alls påverka, säger han.

Han påpekar även att den grundlagsskyddande yttrandefriheten är stark.

– Man får både arrangera festivaler och demonstrera mot dem. Däremot får man aldrig använda våld, säger han.

Vad gör ni om festivalen kommer tillbaka 2024?

– Då kommer vi precis som i år samarbeta med polisen. Vi kommer ha vår egen personal ute i områdena som en lugnande aktör och för att hjälpa till att se till att våra invånare inte dras in i våldsamheter.