Moderaterna backade i förra valet, men kunde fortsätta styra tillsammans med de andra borgerliga partierna och de två lokala partierna Drevvikenpartiet och Huddingepartiet.

Med 64 av 65 valdistrikt räknade så backar M även detta val, den här gången med 3,2 procentenheter, enligt preliminära valresultat. Socialdemokraterna går i sin tur framåt med 3,7 procentenheter.

Oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S) var under valnatten glad över partiets ökning.

– Vi gör ett väldigt bra val och går fram två-tre mandat och Moderaterna backar lika mycket. Jag tror Huddingeborna vill ha ett maktskifte, säger hon.

Vilka som kommer att styra Huddinge kommande fyra år återstår att se, men Sara Heelge Vikmång säger att Socialdemokraterna redan på måndagen ska inleda samtal med andra partier och att man hoppas bilda ett nytt styre i kommunen.

– Vi får nog avvakta till valresultatet är helt klart, men vi har varit väldigt tydliga med att det finns ett parti vi inte förhandlar med och det är Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökade mest vid valet 2018. SD och V ökade även detta val.

Den moderatledda koalitionen har styrt Huddinge i 16 år. Under den senaste mandatperioden har det dock varit en minoritetskoalition.

Styret senaste mandatperioden ser enligt de preliminära siffrorna ut att tillsammans få 42,9 procent av rösterna denna gång.

Sverigedemokraterna har varit vågmästare senaste mandatperioden. Men endast vid ett tillfälle har deras vågmästarroll fått avgörande betydelse – trots att den aldrig behövde användas.

Det var när den styrande koalitionen ville lägga ner den kommunala hemtjänsten. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som slog fast att det var en fråga som skulle avgöras i kommunfullmäktige. Men frågan hamnade aldrig där. SD hade nämligen aviserat att de tänkte rösta mot förslaget om det kom till fullmäktige.

Skatten har sänkts med 40 öre under mandatperioden, vilket var ett av Moderaternas vallöften.

Andra heta frågor under mandatperioden och i den här valrörelsen har varit skolan och tryggheten. Lärartätheten är bland den lägsta i landet. Det har varit flera uppmärksammade skjutningar och Huddinge har nu tre områden som är med på polisens lista över utsatta områden.

Det här kommer att vara utmaningar som följer med in i den nya mandatperioden.