Glatt förslag. Socialdemokraterna vill att det spolas en liten isbana i Gamla stan i vinter. Foto: Mostphotos

S: Anlägg en isbana i Gamla stan

Låt barnen susa fram på skridskor över Stortorget i vinter. Det är Socialdemokraternas förslag för att hålla liv i Gamla stan i vinter när julmarknaden ställs in.

  • Publicerad 16:36, 23 okt 2020

I Gamla stan finns en historia av att spola isbana på vintern. Inte lika gammal som marknadstraditionen, med anor från i alla fall 1300-talet, men på 50-talet fanns en rink på plats.

Den första banan, som tack vare sin ringa storlek fick smeknamnet Loskan, låg på Slottsbacken. Men i slutet av 60-talet fick hovet nog av allt oväsen – banan flyttades bort för att på 70-talet hamna på Stortorget. Där låg den tills julmarknaden tog dess plats.

I år, när marknaden ställs in på grund av pandemin, vill Socialdemokraterna passa på att spola fram isbanan igen.

– Det skulle passa bra för säsongen, och när julmarknaden inte hålls borde vi ha något annat roligt där, säger Alexander Ojanne (S), gruppledare för Socialdemokraterna i idrottsnämnden.

Förslagsskrivare. Alexander Ojanne (S), gruppledare för Socialdemokraterna i idrottsnämnden. Foto: Anette Andersson

På hal is

Isbanan skulle vara temporär, menar Alexander Ojanne, och säger modern teknik finns för att lätt att få den på plats.

– Barn och unga behöver röra på sig, men det finns ont om platser för spontanidrott i innerstaden. Men här vi chansen att fixa en, om inte på Stortorget så kanske på Slottsbacken.

Tror du hovet skulle vara okej med det den här gången?

– De skulle nog ha överseende med det.

Att permanent byta ut marknad mot bana tror Alexander Ojanne dock inte på.

– Marknaden är uppskattad och det skulle vara svårt att permanent ersätta den med en isbana. Det här är mer ett bra tillfälle att väcka liv i en historisk plats.

Förslaget lämnades in till idrottsnämnden i veckan. Ambitionen är att idrottsförvaltningen ska utreda förslaget, och att beslut om isbanan ska tas på nämndens sammanträde i november.