Förra helgen gick kommunen ut och skärpte rekommendationerna för boende kring avfallsbranden i Kagghamra ytterligare. Boende inom 3 kilometer från brandhärden får luftrenare att använda inomhus.

Beslutet meddelades förra lördagen, efter mätningar som norska experter gjort på flyktiga organiska ämnen. Det var då andra skärpningen på drygt en vecka som meddelades av Botkyrka kommun.

Partier anklagar varandra

Samtidigt har en politisk strid blossat upp i Botkyrka. I ett inlägg på Facebook med rubriken ”Korruption har ingen plats i Botkyrka!” anklagade Socialdemokraterna Moderaterna för att ha mörkat att markägaren Anders Fredin i Kagghamra är medlem i Moderaterna.

Bland annat med anledning av att Stina Lundgren (M) är andre vice ordförande i krisledningsnämnden som aktiverades den 28 januari.

”Det har nu uppdagats att de samtidigt dolt att det är deras egen medlem och förtroendevald som äger marken, som tjänat enorma summor på att hyra ut till Think Pink och även har ett juridiskt ansvar för den katastrof som inträffat i Kagghamra”, skriver S.

Menar du att det är risk att beslut som tagits tidigare varit påverkade av kopplingen?

– Ja, om man inte anmält jäv så finns den risken. Man måste ta det säkra före det osäkra när det finns risk för jäv. Och inget av det har skett. Det är ofattbart att det inte ens skett nu vid krisledningsnämnden, säger Nadina Rosengren som är stabschef för Socialdemokraterna.

Kagghamra har varit ett ärende sedan 2007. Kunde inte någon från S ha lyft den frågan innan?

– Jo, om man gjort den efterforskningen. Men praxis är att den part som är möjligt jävig ska lyfta det. Att det skulle vara vitt känt att markägarna är moderater är inget jag kan skriva under på.

”Finns ingen risk för jäv”

Socialdemokraternas inlägg kallar Stina Lundgren för skamligt. Hon tror att S reagerat efter en kritisk interpellation som Moderaterna ska lämna till fullmäktige.

– Det finns inget risk för jäv. Vi har till och med tidigare framhävt att markägarna har ett ansvar i situationen som uppstått.

Hon påpekar att M inte suttit vid rodret i kommunen sedan 1994.

– När beslut tagits i miljö- och hälsa, så har det oftast varit delegationsbeslut som redan varit beslutade när de rapporterats för nämnden. Det finns en annan markägare i Grödinge som är socialdemokrat och som har begärt bygglov. Har S anmält jäv i de fallen?