Branden. Arbetsmaskiner på plats i Kagghamra, där personalen jobbar med att täcka in det rykande avfallsberget i sand. Foto: Piritta Lutz

S anklagar M för mörkläggning i Kagghamra-fallet

Kommunen har skärpt rekommendationerna ytterligare en gång. Sam­tidigt har tonläget mellan Social­demokraterna och Moderaterna i Botkyrka höjts, där S anklagar M för mörkläggning.

  • Publicerad 13:40, 10 feb 2021

Det är skamligt.

Förra helgen gick kommunen ut och skärpte rekommendationerna för boende kring avfallsbranden i Kagghamra ytterligare. Boende inom 3 kilometer från brandhärden får luftrenare att använda inomhus.

Beslutet meddelades förra lördagen, efter mätningar som norska experter gjort på flyktiga organiska ämnen. Det var då andra skärpningen på drygt en vecka som meddelades av Botkyrka kommun.

Dropp. Åsnan Arnold fick bland annat hög feber och behövde föras till sjukhus för livsavgörande vård, berättar ägaren Ann-Sofie Sommerdahl som nu vill ha ersättning. Foto: Ann-Sofie Sommerdahl

Branden. Arbetsmaskiner på plats i Kagghamra. Foto: Piritta Lutz

Boende. ”Det här är ett besvär längre ifrån branden än vad de tänker” säger Veronica Franze. Foto: Privat

Partier anklagar varandra

Samtidigt har en politisk strid blossat upp i Botkyrka. I ett inlägg på Facebook med rubriken ”Korruption har ingen plats i Botkyrka!” anklagade Socialdemokraterna Moderaterna för att ha mörkat att markägaren Anders Fredin i Kagghamra är medlem i Moderaterna.

Bland annat med anledning av att Stina Lundgren (M) är andre vice ordförande i krisledningsnämnden som aktiverades den 28 januari.

”Det har nu uppdagats att de samtidigt dolt att det är deras egen medlem och förtroendevald som äger marken, som tjänat enorma summor på att hyra ut till Think Pink och även har ett juridiskt ansvar för den katastrof som inträffat i Kagghamra”, skriver S.

Menar du att det är risk att beslut som tagits tidigare varit påverkade av kopplingen?

– Ja, om man inte anmält jäv så finns den risken. Man måste ta det säkra före det osäkra när det finns risk för jäv. Och inget av det har skett. Det är ofattbart att det inte ens skett nu vid krisledningsnämnden, säger Nadina Rosengren som är stabschef för Socialdemokraterna.

Kagghamra har varit ett ärende sedan 2007. Kunde inte någon från S ha lyft den frågan innan?

– Jo, om man gjort den efterforskningen. Men praxis är att den part som är möjligt jävig ska lyfta det. Att det skulle vara vitt känt att markägarna är moderater är inget jag kan skriva under på.

”Finns ingen risk för jäv”

Socialdemokraternas inlägg kallar Stina Lundgren för skamligt. Hon tror att S reagerat efter en kritisk interpellation som Moderaterna ska lämna till fullmäktige.

– Det finns inget risk för jäv. Vi har till och med tidigare framhävt att markägarna har ett ansvar i situationen som uppstått.

Hon påpekar att M inte suttit vid rodret i kommunen sedan 1994.

– När beslut tagits i miljö- och hälsa, så har det oftast varit delegationsbeslut som redan varit beslutade när de rapporterats för nämnden. Det finns en annan markägare i Grödinge som är socialdemokrat och som har begärt bygglov. Har S anmält jäv i de fallen?

Kritisk. ”Vi har en stor situation att hantera här, och då börjar de göra detta till en politisk stridsfråga. Det är fel fokus”, säger Grödingebon Fredrik Möller. Foto: Privat

Kagghamra i korthet

Bortkyrka kommun lägger 3 miljoner kronor på luftrenare åt närboende.

Anders Fredin som äger marken i Kagghamra är sedan förra veckan i timeout. Han är ledamot i kommunala bolaget Syvab och är även god man i jordbruks- och skogsfrågor.

Moderaterna kommer att lämna in en interpellation till kommunfullmäktige med 20 frågor till kommunalrådet Ebba Östlin (S).

En av frågorna gäller hur Ebba Östlin inte kan ha haft kunskap kring viktiga provresultat från brandhärden.

”Varför valde du att inte hålla dig uppdaterad?” skriver M som också undrar varför Krisledningsnämnden aktiverades sent.

Visa merVisa mindre